Les feluettes, een toneelstuk van de Canadees Michel Marc Bouchard, vormt de basis voor de musical ‘Lelies’ waar Allard Blom de tekst voor schreef. In 2018 haalde acteur Niels de Mossenau de voorstelling kort naar Nederland en nu in 2022 zien we Niels opnieuw in de rol van Simon Doucet, een gevangene in de jaren ’20, die voor ‘een laatste biecht’ de bisschop Jean Bilodeau (David Roelofs) heeft opgeroepen. Bij de ontmoeting blijkt echter dat Simon toch andere plannen heeft met de bisschop en met een groep gevangenen voert Simon een toneelstuk op ’ter ere van’ diezelfde bisschop. Dit toneelstuk lijkt op het eerste oog een schuldbekentenis, maar langzamerhand ontrafelt het verhaal zich tot een waarheid die de bisschop niet onder ogen wil komen. Want hoe schuldig is Simon? En wat is de rol van de bisschop in deze? Ze gaan 15 jaar terug in de tijd… Albert Jan Verhees speelt de jongere Simon en Gregory Langen de jongere Jean Bilodeau.
Er ontpopt zich een intrigerend verhaal en omvat het taboe rond homoseksualiteit, de problematiek van jongeren in adolescentie en een pleidooi voor gelijke rechten voor iedereen. Gedurfd doch prachtig spel door onder meer Philip Janssen die Vallier de Tilly of ook wel ‘Lelietje’ genoemd, speelt. Aangezien het verhaal in een vroegere gevangenis afspeelt zien we een ‘all male’ cast op het toneel. De gevangenen spelen daardoor dus ook de vrouwelijke rollen (iets dat overigens sinds de historie van toneel al vrij gebruikelijk en veelvoorkomend was).
Zo zien we Henk van der Gugten als de moeder van Vallier, gravin Marie-Laure. Lennard Borgo zien we als de vrijgevochten Française Lydie-Anne de Rozier en Bas Mastboom zien we, naast cipier, als de barones de Hue. Hanno van der Loo speelt de gewelddadige vader van Simon. De cast wordt begeleid door een live orkest onder leiding van Robert Stoop.
Een groot deel van de cast, zagen wij afgelopen september al een voorproefje geven tijdens Showstoppers – In Concert, het musicalconcert wat de eerste productie van NDM was. Stichting NDM Theaterproducties is een jong productiehuis dat zich richt op de ontwikkeling van jong talent. Door de kloof te dichten tussen de professionele musicalwereld en de nog onbekende talenten staat Stichting NDM Theaterproducties voor kansengelijkheid en vernieuwing. Een plek als ’t Zonnehuis in Amsterdam vormt een perfecte omgeving voor een stuk als dit. Rustiek, intiem en authentiek. In mei zal men ook nog theater De Bussel in Oosterhout aandoen.
NDM laat zien dat je met durf en doorzettingsvermogen tot mooie producties kunt komen en dat ook de nog nieuwe en kleinere producenten een plek verdienen binnen het theaterlandschap. De Stichting verdient dan ook alle steun en support, kijk voor meer informatie op www.ndm-theaterproducties.nl.
Mariska Steenbergen
er zijn geen afbeeldingen gevonden