Een deel van de derdejaars studenten muziektheater Codarts speelden het toneelstuk Verre vrienden in de theaterzaal op de zesde verdieping. Een stuk geschreven door Alan Ayckbourn en geregisseerd door Rosetta Drenth.

Verre vrienden

Een groepje goede vrienden ontmoet elkaar voor een high-tea. Zij wachten op hun oude vriend Collin. Zijn vriendin is onlangs verdronken en het is tijd om hem op te vrolijken. Zelf hebben ze weinig reden om vrolijk te zijn: een buitenechtelijke verhouding binnen de vriendengroep, ongewilde kinderloosheid en een huwelijk dat op springen staat. Collin blijkt echter ontzettend vrolijk. Op het irritante af. Dat komt omdat hij beseft dat hij de grote liefde van zijn leven heeft gekend. Zijn geluk is voor de anderen een harde confrontatie met hun eigen eenzaamheid en verdriet.

Het decor was als geheel op praktikabels gezet die op hun beurt waren geplaatst op het gelijkvloerse toneel zodat er een verhoogt toneel ontstond. Het decor bestond uit twee banken en een tafel. De cast bewoog zich om de het verhoogde toneel heen en pas als ze op moesten, stapten ze het verhoogde toneel op als een extra suspense.

Het stuk heeft zeker raakvlakken met de werkelijkheid maar is komisch, schuurt af en toe en is komisch maar ook confronterend voor het personage in kwestie. Van feesten komt weinig terecht en de spanningen en irritaties lopen eigenlijk vanaf het begin hoog op als de gastvrouw haar man beschuldigt dat hij vreemdgaat met een van de vriendinnen van de groep. De toon is daarmee gezet en de cast speelt het stuk met een mooie droge humor zonder daarin door te slaan.

De voorstelling werd geweldig begeleid door Bart Wolvekamp en Rick Kuyper met muziek die perfect is ingepast in de voorstelling en de sfeer als het ware aanvoelt. Daarmee werd de voorstelling nog krachtiger.

Dit was een toneelstuk wat toch iets anders is voor de studenten die over het algemeen muziek, dans en spel combineren. Wij hebben twee voorstellingen mogen zien die elk een eigen energie en spel liet zien waar we van beiden hebben genoten.

Binnenkort zal Codarts zich presenteren in het Maastheater in Rotterdam. Maar daar later meer over.

Cast:

Danielle Deddens
Jannes Coessens
Janneke Melis
Brit van der Lans
Iris Verhoek
Joris Braster
Lakshmi Gajadin

Regie: Rosetta Drenth
Muzikale leiding: Mony Wouters
Drums: Rick Kuyper
Piano: Bart Wolvekamp en Erik de Reus