De Mol en de Paradijsvogel stond maar enkele voorstellingen op de planken, dat is gek zou je denken, maar alles met een reden. De mooie voorstelling van Opus One is een workshop voorstelling ofwel een voorstelling waarbij je als publiek na afloop, zoals producent Daniel Cohen zegt, je ongezouten liefst wel opbouwende mening mag geven. Met deze mening wil Cohen nog verder sleutelen aan de voorstelling. Het is de intentie om in het theaterseizoen 2023/2024 de voorstelling in première te laten gaan. Ondanks dat de voorstelling nog niet af is, had het publiek absoluut niet te klagen en was het verwonderd en heeft het gelachen.
In de voorstelling zijn twee verhaallijnen te zien die langs elkaar spelen, wel in andere jaren. De grootste verhaallijn betreft een deel van het leven van Albert Mol. De Mol was een grote naam in de entertainment wereld. In zijn jongere jaren werkte hij als choreograaf, maar danste hij ook in het buitenland. In Nederland haalde hij voornamelijk faam uit zijn deelname binnen het programma Wie van de drie. In de voostelling blikt de Mol gespeeld door Laus Steenbeeke terug op zijn leven vanuit zijn boerderij in Laren. Sinds de dood van zijn geliefde Geurt, waarmee de Mol dertig jaar samen is geweest, zonder hij zich af en heeft hij weinig zin meer in het leven. Hij twijfelt aan zichzelf en of hij het leven wel goed heeft geleefd. Uit frustratie en angst gooit hij zijn herinneringen bij het vuil. Toch blijft het verleden door zijn hoofd spoken en zien we belangrijke mensen uit het leven van de Mol. Zijn moeder Miep, gespeeld door Renee de Gruijl, zet met haar heerlijke Amsterdamse accent een warme moeder neer die met alle liefde wil dat haar zoon het podium betreedt. Ook de Mols eerste liefde fotograaf Fijn Nijhoff, zijn ex vrouw Lucy Bor, zijn liefde Guerdon Bill (Geurt) en zijn goede vriend en cabaretier Wim Sonneveld komen voorbij in zijn gedachtewereld. Sonneveld gespeeld door Frans Mulder snapt er maar niets van dat de Mol zo flamboyant moet zijn en uit de kast wil komen op de Nederlandse televisie, zelf sprak hij zich niet uit over zijn geaardheid. Alle gedachtespinsels van de Mol worden weergegeven als een soort revue met zes heren die zijn lucide dromen vullen met dans, zang en glitters.
De tweede verhaallijn vindt plaats in het jaar 2022 en gaat over Wassim, een Syrische vluchteling die tijdens de Gay Pride in elkaar wordt geslagen. Een jonge man die graag zichzelf wil zijn, hij wil zich graag uiten in glitter en op hakken als jonge drag artist. Maar de wereld is nog niet klaar voor Wassim. Wassim zoekt zijn toevlucht bij een bevriend Nederlands homostel, maar waarbij een van de twee maar moeite heeft met de flamboyante stijl van Wassim en hij kiest om weg te gaan bij de heren. In die nacht ontmoet Wassim in een droom Albert en komen zij samen in de koude nacht tot inzicht.
De Mol en de Paradijsvogel is een voorstelling met een klein decor, maar een grote cast. Op de website staan de namen van de hoofdrolspelers groot en het ensemble klein. Toch doet dit ensemble, wat bestaat uit zes studenten van Codarts en Fontys, absoluut niet onder voor de grote namen. Wat een talenten in de dop. Ze schakelen moeiteloos tussen meerdere personages en zingen de revue van de Mols leven aaneen.
Laus Steenbeeke is goed gecast voor de rol van Albert Mol. Door zijn kwetsbaarheid als ouder wordende man en de passende en mooie liedteksten leef je mee met het verhaal van de Mol.
Renée de Gruijl vertolkt naast moeder Miep en ex vrouw Lucy ook de rol van Marlène Dietrich en schakelt over van Amsterdams naar Duits accent. Wat een heerlijke stem heeft deze vrouw, ze komt goed tot haar recht met haar kwaliteiten in zang en spel.
Milan van Weelden speelt de rol van Geurt, de ex vriend van de Mol, maar gaat ook regelmatig op in het ensemble. Hilarisch om te zien hoe deze grote man, met baard, tussen de jonge nog tengere heren van het ensemble staat en de frivole gay speelt.
Samir Hassan is een talent in de dop. In zijn rol van Wassim laat hij een kwetsbare kant zien, maar ook een kant waarbij hij denkt: Bekijk het allemaal, ik ben wie ik ben!
De Mol en de Paradijsvogel is een voorstelling die laat zien hoe ingewikkeld het kan zijn om in de knoop te zitten met je gevoelens rondom geaardheid, maar laat ook zien hoe mooi het kan zijn als je jezelf mag zijn.
Een mooie productie van Daniel Cohen die op groot toneel met nog een extra dosis veren en glitters absoluut niet zou misstaan.
Tekst: Marloes Romeijn
Foto’s: Liza Kollau