Buddy Vedder is de tweede bekende Nederlander die gevraagd is om een boek over een maatschappelijk thema in de serie ‘Onze Wereldboeken’ te schrijven. Nadat eerder bekend werd gemaakt dat Roxeanne Hazes de samenwerking met stichting Stop Pesten Nu! is aangegaan, heeft Buddy Vedder een samenwerking met de Plastic Whale Foundation. Vedder heeft een kinderboek getiteld ‘Superhelden in de dop!’ geschreven om de lezer op een laagdrempelige manier bewuster te maken van het belang van recyclen van plastic zwerfafval. De illustraties zijn van de in Hong Kong woonachtige Rich Wake. Deze speciale kinderboeken zijn gratis verkrijgbaar bij aankoop van Unilever-producten bij alle Nederlandse vestigingen van het Kruidvat. 

 De titelreeks ‘Onze Wereldboeken’ maakt maatschappelijk relevante thema’s toegankelijk voor kinderen. Dit gebeurt in samenwerking met diverse goede doelen die door middel van deze boeken de lezers kunnen activeren, informeren en inspireren om met elkaar een betere wereld te realiseren. Per jaar verschijnen er twee prentenboeken. De twee schrijvers van dit jaar zijn Buddy Vedder en Roxeanne Hazes. De kinderboeken worden in een oplage van 150.000 stuks verspreid.

Plastic Whale Foundation

De missie van de Plastic Whale Foundation is om maatschappelijk bewustzijn te creëren over het probleem van de plastic soep en met zo veel mogelijk kinderen in actie te komen en zo te werken aan oplossingen. Daarvoor ontwikkelt de Plastic Whale Foundation educatieprogramma’s voor klassen waar de afgelopen jaren al meer dan tienduizend kinderen aan hebben meegedaan. ‘Wij zijn ontzettend trots dat Buddy Vedder dit boek heeft geschreven’ zegt Marius Smit van de Plastic Whale Foundation, ‘want door deze samenwerking bereiken we meer dan 150.000 kinderen en hun ouders. Daarnaast is voor het boek een speciaal lesprogramma ontwikkeld waar docenten gratis met de klas mee aan de slag kunnen. We hopen dat in de week rondom World Cleanup Day op 17 september zoveel mogelijk klassen meedoen!’

  Buddy Vedder voelt zich vereerd dat hij het tweede deel van Onze Wereldboeken mag schrijven. Buddy: ‘Wij gebruiken momenteel met zijn allen nog steeds te veel plastic en gooien het daarna massaal weg. Daardoor ontstaan veel problemen. Hopelijk draagt het boek dat ik geschreven heb bij aan de bewustwording dat je verstandig met plastic moet omgaan.’ Het is niet voor het eerst dat Buddy zich hier druk om maakt. Eerder was Buddy al ambassadeur voor de National Geographic City Clean-Up en maakte hij de straten in Nijmegen schoon.

 Unilever & Plastic Whale 

Unilever werkt al langer samen met De Plastic Whale en staat achter hun missie: samen voor plasticvrij land & water. In samenwerking met de Plastic Whale Foundation maakt Unilever de uitgave van de prentenboeken mogelijk. Het plastic probleem speelt niet alleen in dit prentenboek de hoofdrol maar staat ook centraal binnen het bedrijf. Unilever heeft een aantal ambitieuze doelen opgesteld op het gebied van plastic. Ze streven ernaar dat uiterlijk in 2025 100% van de plastic verpakkingen onderdeel zijn van een circulair systeem, oftewel volledig herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar is. Daar waar mogelijk gebruikt Unilever minder plastic of beter plastic.

Geef nu jouw klas op

Niet alleen thuis kunnen ouders met hun kinderen het boek lezen. Scholen kunnen ook aan de slag met dit boek en het speciale lesmateriaal dat voor dit project ontwikkeld is. Speciaal voor de groepen 1 t/m 4 is het zo ingericht dat het ingezet kan worden op het digibord. Met zeven werkvormen: kijken/lezen, spelen, verzamelen, maken, vertellen, zingen en presenteren. Daarnaast zijn er suggesties voor het inrichten van een themahoek toegevoegd aan het materiaal. Scholen kunnen dit pakket goed inzetten in de week van World Cleanup Day. Prentenboeken worden gelezen in het gezin, op school, met vrienden. Met voorlezen deel je kennis en start je een gesprek. 

Het boek: ‘Superhelden in de dop’

In dit boek laat Buddy twee plastic flesjes een avontuur beleven waardoor je ziet dat elk plastic voorwerp waarde heeft. Belangrijk voor de natuur, voor dieren en mensen. ‘Superhelden in de dop’ vertelt een verhaal over vriendschap en doorzettingsvermogen dat laat zien hoe recycling onze wereld mooier kan maken. 

 Buddy: ‘Lang heb ik gedacht dat ik geen verschil kon maken bij het oplossen van het plastic soepprobleem. Het voelde groot en ver weg. Dankzij de Plastic Whale Foundation heb ik gezien dat je meer kunt betekenen dan je denkt!’

Onze Wereldboeken zijn vanaf 12 september tot en met 25 september verkrijgbaar bij Kruidvat, bij aankoop van twee Unilever-producten. Scholen kunnen de lespakketten, inclusief het digiboek, gratis downloaden via: www.onzewereldboeken.nl.

Bestellen? Dat kan hier.