Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede is momenteel op zoek naar studenten voor de tweede editie van ‘Wilminks Kweek’. Opnieuw krijgen acht studenten de kans om een traject te volgen waarin ze worden klaargestoomd voor het theatervak. Ervaring is niet nodig, passie voor het vak daarentegen wel. Op 20 augustus vindt de auditie plaats voor wie in aanmerking wil komen voor deze unieke kans. Het traject gaat in september van start.

Stage 2.0 Wilminks Kweek

‘Stage 2.0’. Zo zou Wilminks Kweek ook omschreven kunnen worden. Studenten die passie voor theater en muziek hebben, komen in aanmerking voor dit exclusieve traject. Wat Wilminks Kweek uniek maakt ten opzichte van een gewone stage is de ‘Leren door te spelen’-principe. Naast het spelen in verschillende producties biedt Wilminktheater aanvullende workshops en lessen en krijgen de studenten te maken met de vele facetten van het theatervak. In het praktijkgerichte traject ontwikkelen studenten zichzelf als (musical)performer, (pop)muzikant en/of theatermaker. Er is slechts plek voor acht leergierige studenten.

Workshops

Wie na de auditie op 20 augustus wordt geselecteerd, krijgt de kans tot drie eigen producties door het jaar heen mee te doen. Daar hoort in elk geval theaterspektakel Scrooge van regisseur Jasper Verheugd bij, maar ook een locatievoorstelling in de zomer en het najaar van 2022. Behalve ‘meters maken’ met producties krijgen de studenten workshops over dans, zang en spel van onder anderen Verheugd en Bruun Kuijt. Om het aanbod volledig te maken, is er ook huisvesting in Enschede geregeld en krijgen deelnemers een stagevergoeding.

De workshops zijn op maat gemaakt. “We werken met vakmensen die gelieerd zijn aan het Wilminktheater”, zegt Ellen Kremers, die samen met Gerard Cornelisse het initiatief nam. “Dat is uniek. Zij zijn nauw betrokken bij onze producties en weten dus hoe de workshops aansluiten op hun voorstelling.”

Pilot Wilminks Kweek

De pilot voor Wilminks Kweek was vorig jaar: acht studenten van de Rotterdamse kunstenschool Codarts speelden in de kerstperiode met drie kerstproducties mee. Dat was met Verheugds voorstelling Scrooge. Met regisseur Bruun Kuijt en acteur Laus Steenbeeke maakten en speelden ze Santa’s Revue. “Wat zij hieraan overhouden, is dat je meedoet aan mooie projecten, de praktijk leert kennen, een netwerk opbouwt en les krijgt. De Codarts-studenten waren al retegoed, maar wat wij hun vooral konden bieden, naast praktijkervaring, is het vormen van een sterke persoonlijkheid. In de theaterwereld moet je stevig in je schoenen staan.”, zegt Kremers.

Wilminks Kweek laat zien dat het oosten ook zijn schare acteurs verdient, vervolgt Kremers. “Ze zeggen vaak: in het westen van het land gebeurt het, maar in het oosten is er nog ruimte voor persoonlijke benadering. Hier mogen ook nog dingen ontstaan en mislukken. Er is een openheid en zorg waar je als acteur naar verlangt.”

Vereisten voor deelname

De theatertalenten moeten voor toelating wel aan enkele voorwaarden voldoen. ,”We hebben al veel aanmeldingen waarvan we zien dat zij het aankunnen”, zegt Kremers. “Van groot belang is dat je durft te gaan, ja zegt, een doorzetter bent, sociaal bent en dat je je kwetsbaar durft op te stellen. Zelfontwikkeling, flexibiliteit en authenticiteit heb je nodig om als performer je geld te kunnen verdienen. Geef dus vooral aan wat jij wilt leren, zodat we daarop kunnen inspelen. Of je nog een kunstenopleiding volgt, net afgestudeerd bent of 27 bent en nog graag ontwikkelt én leert, het maakt voor ons niet uit. Wel zijn we op zoek naar echt talent. We staan dus ook open voor ruwe diamanten die nog nooit op de planken stonden. De maximumleeftijd schatten we in op 28 jaar. ”

Talenten kunnen zich opgeven voor de audities op vrijdag 20 augustus via www.wilminktheater.nl/wilminks-kweek.