In de kleine zaal van Schouwburg Het Park in Hoorn speelde musicalvereniging WestEnd afgelopen weekend eindelijk hun voorstelling ‘Urinetown’. Een fantastisch eindpunt van een aanloopperiode met een hoop ‘gezeik’. Want om daar te komen moesten cast en de creatives een hoop doorstaan. Lockdowns, weer opstarten, weer lockdown, anderhalve meter regels, het had heel wat voeten in aarde. Uiteindelijk dus dit weekend, twee shows per dag met twee verschillende casts (cast W en cast C). Hoewel… verschillend…, de rollen van de ene cast kregen de mogelijkheid om een ensembleplek in de andere cast in te vullen en sommigen grepen deze kans maar al te graag aan. Wij mochten de uitvoering van cast W zien op de zondagmiddag.

Urinetown is een verhaal over hebzucht, corruptie, liefde en revolutie. In een wereld waar water schaars is, zijn privé-toiletten afgeschaft en moet iedereen betalen om zijn behoefte te doen. Bobby Goud is het zat, en spoort het volk aan om in opstand te komen tegen het bedrijf dat deze toiletten beheert. Waar hij echter geen rekening mee heeft gehouden, is dat dat hij als een blok zou vallen voor de charmante Lot. En laat dat nou net de dochter zijn van de toiletten-beheerder…

We zien inmiddels bekende gezichten in de rollen. Vocaal sterke stemmen, stabiel en overtuigend spel. Ineke de Geus, regie en uitvoerend producent, heeft (ook dit keer) gezorgd voor een extra laag in de voorstelling, waarbij het groepsproces voorop staat maar letterlijk ieder individu zijn moment krijgt om te shinen en diens groei te laten zien. In tegenstelling tot eerder aanschouwde versies waren nu ook de toiletten zichtbaar waardoor er door ensembleleden veel stil en klein spel mogelijk was.

Net zo bekend was de muzikale begeleiding door het Grand Circle Orchestra, dit keer onder leiding van Bas Jongsma. De voorstelling heeft heerlijke muziek waarin vooral de ensemblenummers lekker de zaal in knalde ondersteunt door opzwepende choreo’s bedacht door choreografe Sanne Tuijl.

‘Geen vrolijke musical’ is de omschrijving met toch ruimte genoeg voor komische momenten. Het feit dat het verhaal geen happy end heeft, doet niet af aan het plezier dat de West Enders uitstralen.

We lezen in het programmaboekje dat men ook grootse plannen heeft voor volgend jaar; Drie Musketiers en Grease staan op de planning. En we gaan er vanuit dat het nu ook dan klaar is met het ‘gezeik’ en men weer vol aan de bak kan voor het volgende avontuur. Wij kijken er naar uit en volgen deze toppers op www.westendhoorn.nl

Verslag en foto’s: Mariskaa Stenbergen