Soy Kroon (‘Goodbye Norma Jeane’ en ‘Mamma Mia’), Sareh Janneh (‘Fiddler on the Roof’), Annick Boer (Hij gelooft in mij) en Jurre Geluk (‘Jersey Boys’ en Disney’s ‘Beauty And The Beast’) maken deel uit van de groep van 10 personen die deel uit maken van deze lichting van ‘Wie is de mol?’.

De hele groep bestaat uit:

  • Soy Kroon
  • Annick Boer
  • Froukje de Both
  • Daniël Verlaan
  • Sander de Kramer
  • Anke de Jong
  • Ranomi Kromowidjojo
  • Nabil Aoulad Ayad
  • Jurre Geluk
  • Sarah Janneh

Wie is de Mol?

Wie is de Mol? is een avontuurlijk spelprogramma waarin tien (of elf, zoals in seizoen 22) bekende Nederlanders opdrachten uitvoeren in het buitenland. Eén van hen is de Mol, een saboteur, een kandidaat die niet te vertrouwen is. Terwijl de overige kandidaten zo veel mogelijk opdrachten goed proberen uit te voeren en geld voor de pot proberen te verdienen, zal de Mol proberen om de anderen te dwarsbomen. Het is zijn doel om juist zo min mogelijk geld in de pot te laten zitten.
 
Het programma wordt sinds 1999 geproduceerd door IDTV en uitgezonden door de AVRO, tegenwoordig AVROTROS. Het spel heeft verschillende presentatoren gehad: de eerste vijf seizoenen werden gepresenteerd door Angela Groothuizen. Karel van de Graaf presenteerde seizoen zes en zeven, en daarna nam Pieter Jan Hagens de presentatie gedurende vier jaar voor zijn rekening. Art Rooijakkers was de winnaar van seizoen elf en werd vanaf het twaalfde seizoen presentator van het programma. Vanaf 2019 wordt het gepresenteerd door een andere oud-winnaar: Rik van de Westelaken.

Seizoen 23 van Wie is de Mol? zie je vanaf zaterdag 7 januari 2023, elke zaterdag om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 1. 

HET SPEL

De bekende Nederlanders reizen met elkaar naar het buitenland. Daar moeten ze allerlei opdrachten uitvoeren. Met deze opdrachten verdienen ze geld voor de pot, en dit lukt alleen als ze goed samenwerken. Maar… één van de kandidaten is een bedrieger: de Mol. Hij of zij heeft als doel de opdrachten te saboteren, zodat er zo min mogelijk geld in de pot komt. Natuurlijk moet de Mol zo onopvallend mogelijk zijn slag slaan, of juist niet – om de anderen op het verkeerde been te zetten.

Afvallers

Aan het eind van elke aflevering maken de kandidaten een test; twintig vragen over de identiteit van de Mol. Degene die de minste vragen goed heeft beantwoord ligt uit het spel. Die persoon moet direct naar huis. Als er twee of meer mensen evenveel vragen fout hebben beantwoord, moet degene die het
langst deed over het invullen van de vragenlijst naar huis. 

Kandidaten versus Mol

Het is de bedoeling dat alle kandidaten zo veel mogelijk informatie over de anderen inwinnen, vooral over degene van wie zij vermoeden dat die de Mol is. Een kandidaat kan zichzelf ook met opzet verdacht maken zodat anderen denken dat hij de Mol is en zij de vragen in de test verkeerd beantwoorden.

Jokers en vrijstellingen

Tijdens het spel kunnen de kandidaten jokers verdienen. Een joker is een klein houten schijfje met daarop het logo van ‘De Mol’. Door een joker in te zetten wordt een fout beantwoorde vraag tijdens de test alsnog goed gerekend. Soms verdienen kandidaten een vrijstelling.

Bij het inzetten van een vrijstelling gaan ze automatisch door naar de volgende aflevering. Jokers en vrijstellingen zijn altijd individueel en nooit in het belang van de groep. Het groepsbelang is immers om zo veel mogelijk geld te verdienen voor de pot, terwijl het binnenhalen van jokers en vrijstellingen vaak ten koste gaat van de groepspot. Een belangrijk onderdeel van het spel is de zwarte vrijstelling, die in 2014 werd ingevoerd. Met een zwarte vrijstelling kun je alle jokers en vrijstellingen weer ongedaan maken.

Finalisten

In de finale blijven er drie kandidaten over. Eén van hen wint, één van hen verliest en één van hen is de Mol. De kandidaat die de laatste test het beste maakt, wint Wie is de Mol? en daarmee ook de pot met geld die tijdens de reis door de hele groep (als het goed is) is gevuld. De finaletest bestaat uit 40 vragen over de identiteit van de Mol. Dit jaar vindt de finale plaats op zaterdagavond 11 maart 2023.

Meer informatie vind je hier

Bron: AvroTros