Het is weer juni en dat betekent voor menig (internationaal) musicalliefhebber: West End Live; een weekend vol met (gratis) optredens van lopende producties van musicaltheater op de West End in Londen. Trafalgar Square is geheel ingericht om de duizenden mensen te kunnen ontvangen, verzorgen en veilig te houden. Maar de ervaring leert ook: als je het compleet mee wil maken moet je er wat voor over hebben. Een West End Live ritueel is geboren en velen volgen dit ritueel of vragen de tips aan degene die al ervaring hebben.

Voorbereidingen:

Ten eerste voorbereiding; alle musicalkleding, waaiers, tassen, petjes komen weer uit het stof om te tonen in de massa der musicalfans.
Ten tweede: gemak en comfort. Voor alle weersomstandigheden voorbereidingen treffen, de hoodies of vesten, de poncho, de zonnebrand, de hoofddeksels.
Ten derde: wees op tijd! Wil je de opening meemaken dan zul je vroeg uit de veren moeten. Oké de 4 uur ‘s ochtends gangers gaan misschien wat ver, maar om half 8 staat er echt al een enorme rij terwijl de aanvangstijd 11 uur is.
En laatste voorbereiding: snacks! Eenmaal op het plein is er niet veel te halen, dus alle snoep, water, broodjes, gaan mee om het toch een hele dag uit te houden.

Maar hoe leuk om in die tijd gelijkgestemden te ontmoeten, weer te zien en te praten over de gemeenschappelijke liefde: musical.

Genieten:

Als tip niet nodig, want dit gaat geheel automatisch. Eenmaal op het plein gaat het genieten vanzelf. Ruim 30 optredens per dag komen voorbij, een beetje als de vroege Musical-Sing-a-Long zoals wij die kennen.

Soms de showstoppersong, soms de megamix of finale, soms ook een gearrangeerde medley. Zowel alle klassiekers (Phantom, Les Mis, Wicked, Mamma Mia etc.) als ook nieuwere titels (Hamilton, Moulin Rouge, Six) zijn de grote publiekstrekkers. Tussendoor is er zeker ook ruimte voor minder bekende titels als The Choir of man, Kiss me Kate, The Wild Party. En vaak rechtstreeks uit het theater zo in kostuum over straat naar het plein (dus buiten het plein om ook genoeg te zien)

Nederlands tintje

Dit jaar was er voor ons een speciaal Nederlands tintje. Onze nationale trots Milan van Waardenburg speelt momenteel zijn droomrol Jean Valjean in Les Miserables op de West End. Dat betekent dus ook onderdeel van het optreden op West End Live. Was het optreden bij de kick-off van de Musical Awards al indrukwekkend, ‘Bring him home’ door de speakers op een plein met 20.000 internationale musicalfans is gewoon ‘out of this world’! Wat zijn we trots! Maar ook Djavan van de Fliert (Enjolras) verdient natuurlijk net zo goed een shout out naast Anouk van Laake (ensemble).

Wat een moment… en respect voor de cast, want nog geen uur na het optreden stond men alweer klaar voor nog eens een dubbelshow dag.

Nieuwe titels

De zondag stond meer in het teken van nieuwe en nog te komen producties, hoewel The Lion King natuurlijk niet nieuw is, en The Circle of Life door de speakers van het plein, een vaste prik is bij West End live.

Maar we werden ook getrakteerd op een verrassingsoptreden van Bat out of Hell. Deze productie kondigde aan weer een mega grote tour te gaan doen, wie weet wel internationaal.

Voor ons ook echte nieuwkomers die ons zijn bijgebleven: Two strangers (carry a cake across New York) met ‘Dear Evan Hansen’ Sam Tutty en de dochter van Cedric Neal (die haar als presenter eigenhandig aankondigde) Dujonna Gift. En ‘I wish my life were like a musical’ met een té hilarische titelsong.

Titels als Hadestown en Heathers zijn hier in Nederland wel bekend, maar nog niet getoond dus ook dat is bijzonder om weer even mee te pikken. Vooral Hadestown had een behoorlijke fan schare en werd er luidkeels meegezongen.

En ook al gingen de optredens nog door, wij moesten helaas weer weg voor de terugvlucht naar Amsterdam. Weer opgeladen met theaterzuurstof, hoewel ons lijf wat anders doet vermoeden. Maar (precieze datum nog niet bekend) juni 2025 staat al zeker weer in de agenda.

Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen