Stel je eens voor je bladert door je social media en ineens verschijnt er een filmpje in beeld met heftige, donkere beelden. Er klinken schoten, je hoort gegil en geluiden alsof de aarde ontploft. Voel je adrenaline, ongeloof of angst? Dit is net zoals de Amerikanen zich voelden eind jaren dertig toen Orson Welles het realistische hoorspel War of the Worlds ten gehore bracht op de Amerikaanse radio van CBS. Dit verhaal oorspronkelijk naar het boek van H.G. Wells is vervolgens verfilmd en sinds enkele dagen ook in de Nederlandse theaters.

War of the Worlds

Vandaag mocht Musicalsites getuige zijn van de première van de voorstelling van War of the Worlds van Homemade Productions in de Stadschouwburg in Amstelveen en wat hebben we genoten.

Orson Welles heeft een theatergroep in het Mercury Theatre in New York in 1938 en om wat extra geld te verdienen doen zij af en toe hoorspelen op de radio. Op een dag krijgt hij het script voor het hoorspel van War of The Worlds in handen, maar hij vindt het maar niks. Het enige wat hem wel interessant lijkt is het ten gehore brengen alsof het op dat moment echt gebeurt. En zo geschiedde, gedurende een gewone radio-uitzending begint Orson te vertellen. Er is wat heftigs gebeurt in New Jersey, er is een aanval….. de muziek zwelt aan en je hoort heftige schietgeluiden. Het geluid in het theater doet de zaal trillen, het publiek krijgt hierdoor bijna een 3D ervaring. Het licht is uit, de cast staat vooraan op het toneel en gaat volledig op alsof zij in een bombardement zitten en de marsmannetjes aanvallen met groot materieel. Je voelt de spanning en wordt meegenomen in allerlei emoties alsof je kijkt naar een surreëel spel, want is dit nu echt?

Rita Hayworth

In de voorstelling wordt dit verhaal vertelt door Rita Hayworth gespeeld door de prachtige Gerrie van der Klei. Zij was de tweede vrouw van Orson Welles en ze kijkt terug op de dagen voorafgaand en de dag van het hoorspel. Gerrie is niet voor niks gekozen voor deze voorstelling. Het lijkt wel alsof de liedjes van Jeroen Sleyfer speciaal voor haar stem zijn uitgezocht en geschreven.

Orson Welles

William Spaaij vertolkt de rol van Orson Welles en deze past hem als een jas. Hij kan dit met zoveel inleving. Non-verbaal is William sterk in het vertellen van verhalen en deze kleine voorstellingen maken dat je als kijker daar intenser van kan genieten dan tijdens een grote show waarbij dit wat meer naar de achtergrond verdwijnt. Hij neemt het publiek mee in de intensiteit van het hoorspel. De microfoons met daaruit de echte klanken van de ouderwetse radio doen je helemaal teruggaan naar de tijd van toen.

 

Agnes Moorehead

Op het toneel zien wij ook Robin van den Heuvel als Agnes Moorehead. Agnes is net als Orson verbonden aan het Mercury theatre en ze gaat volledig op in het hoorspel. Ze vindt het geweldig om het Amerikaanse publiek mee te nemen in het echte gevaar van de marsmannetjes die komen. Haar spel is verfijnd, maar strak. Haar zang is jazzy met een modern randje. Absoluut heerlijk om naar te luisteren.

Joseph Cotton en Dorothy Comingmore

We zien Abel Leemans in de rol van Joseph Cotton. De mooie stem van Abel past goed bij de jazzy sound van deze voorstelling. Hij is nog jong, maar dit is absoluut niet te merken aan zijn spel. Marlijn van der Veen zet in de rol van Dorothy Comingore een goedgelovige Dorothy neer die tot op het einde geen idee heeft dat het hoorspel waar zij deel van uitmaakt helemaal niet echt is.

Het hoorspel War of the Worlds was een doorbraak voor Welles. Na de radio-uitzending kreeg hij telefoontjes van verschillende filmmaatschappijen en maakte hij onder andere de klassieker Citizen Kane.

De voorstelling van vanavond werd omlijst met een klein decor van regisseursstoelen, een grammofoonspeler en enkele ouderwetse microfoons. Meer had het ook niet nodig, want het spel van de cast was voldoende om je als kijker mee te nemen naar die dag in 1938, de dag dat de Amerikanen dachten dat New Jersey verloren was.  

De voorstelling speelt nog tot 20 december in verschillende theaters is Nederland. Gedurende de tour zal William Spaaij de rol van Orson Welles alternerend spelen samen met René van Kooten.

Homemade Productions heeft weer in de roos geschoten met deze productie waarbij de regie in handen is van Dick van den Heuvel en de muziek is gemaakt door Jeroen Sleyfer.

Op de site https://www.waroftheworlds.nl/ is meer informatie te vinden.

Tekst: Marloes Romeijn
Foto’s: Mariska Steenbergen