Gisteravond vond in het Beatrix Theater in Utrecht de langverwachte officiële première plaats van Gaia Aikman. En wát voor een première was dit! Vuurwerk is verboden, maar dat werd urenlang ontstoken door Gaia!

Wie is de nieuwe Tina?

Gaia Aikman heeft haar HBO-opleiding bij Lucia Marthas Institute for Performing Arts succesvol afgerond en startte al snel in The Lion King als kleine Nala. Enkele jaren later schreef zij geschiedenis door zowel de welp als de volwassen leeuwin Nala wederom in The Lion King op de bühne te zetten. Een geweldige rol die zij hierna ook vervulde op West End in Londen. Ook was zij de zien in Dreamgirls, The Bodyguard en in de theatershows Jeans en Kinderen voor Kinderen. En na een aantal keren als stand-in dan nu officieel de hoofdrol in Tina de Musical.

‘Ik kan me in elk muziekgenre vinden,’ vertelt Gaia, ‘maar Soul, Pop en R&B liggen toch echt het dichtst bij mij. Ik kan me niets liever wensen dan die kant uit te gaan en mijn eigen muziek te maken.’ Dat is haar uitstekend gelukt, maar ook Rock mag ze na gisteravond in dit rijtje bijschrijven.

De nieuwe Tina is één brok dynamiek en dat spat het podium af. Ze danst met een energie waarvan je denkt: waar haalt ze het vandaan? Ze acteert met een gemak alsof je naar de echte Tina kijkt, met bewondering, een lach en een traan van ontroering. En ze zingt. De sterren van de hemel, met de gevoeligheid én de rauwe stem van Tina uitstekend imiterend. Bij vlagen had men het idee naar een voorstelling van de échte Tina Turner te kijken. Alleen de verkleedpartijen al in de prachtigste creaties vergt het uithoudingsvermogen van een topsporter. Tel hierbij het continue dansen, zingen en acteren bij op en je begrijpt wat een uitputtingsslag dit voor alle Tina’s moet zijn die deze rol vertolken. Maar de daverende applaussessies en het slotapplaus bewijzen dat deze tomeloze inzet zich terugbetaalt in een enorme waardering vanuit het publiek. Een applaus wat ook zeer terecht is voor de rest van de cast én de live band die gezamenlijk een geweldige performance neerzetten.

Tina de Musical

Wie Tina Turner in afgelopen decennia heeft gevolgd en/of haar verfilmde levensverhaal ‘What’s love got to do with it’ heeft gezien, kent haar geschiedenis al. In deze musical worden enkele van haar belevenissen aangehaald. De jonge enthousiaste Tina (destijds nog Anna Mae Bullock) die in het kerkkoor boven iedereen uitkomt qua zangvolume. Een moeder die haar verlaat en Tina achterlaat bij haar oma. Oma die wel van haar houdt en haar aanmoedigt ‘iets’ met haar stem te doen in plaats van op de katoenplantage te blijven werken. Haar eerste ontmoeting met Ike Turner die, na haar zangtalent te hebben gehoord, haar meteen onder zijn hoede neemt en haar beroemd maakt. Die haar echter ook kennis laat maken met zijn vuisten en voeten, zodat ze jarenlang in elkaar wordt geslagen onder het oog van haar kinderen, waardoor zij volledig geïsoleerd raakt. Haar onmacht hierin wat zich uit in een zelfmoordpoging. Uiteindelijk op haar breekbaarst wanneer ze de stap kan zetten om voor een leven zonder Ike te kiezen, met alle financiële gevolgen van dien. Geen geld, geen huis, geen spullen, enkel haar artiestennaam ‘Tina Turner’ heeft zij in de onderhandelingen weten te behouden.

Maar dan in de tweede akte: een strijdbare powervrouw die er álles aan doet om het hoofd boven water te houden en zo veel als mogelijk haar kinderen goed wil opvoeden. Daarvoor neemt zij baan na baan aan, maar het is geen vetpot. Totdat haar de mogelijkheid wordt geboden om weer te gaan zingen en touren middels een platencontract. Een mogelijkheid die zij met beide handen aangrijpt. Dit resulteert uiteindelijk in een enorme succesvolle solocarrière met hit na hit, uitverkochte concertzalen over de hele wereld, meer dan 200 miljoen verkochte platen én de titel ‘Queen of Rock’.

Voorstellingen

Zo lang als de overheid het toelaat blijft Tina de Musical avond aan avond spelen in het Beatrix Theater, uiteraard met vertoon van een geldige QR-code en uw legitimatiebewijs. Zoals men vroeger aankondigde “Hooggeëerd publiek, komt dit zien!” want je hebt een heerlijke avond vol vermaak, energie, beroemde (meezing)hits en een prachtig levensverhaal. Kortom: vuurwerk van de bovenste plank!

https://www.stage-entertainment.nl/nl/shows/musical/tina-de-musical

Verslag en foto’s: Monique Picocrie en Patrick van den Dorpel
Video en slotapplaus foto’s: Patrick van den Dorpel