De Vereniging Vrije Theaterproducenten (VVTP) doet een dringende oproep aan het demissionair kabinet om met een helder en eenduidig beleid te komen en theaters, schouwburgen, concertzalen en podia te verplichten om alle inspanningen te leveren om vanaf 1 september de deuren te openen op basis van de maximaal beschikbare capaciteit.

Door de diverse protocollen en regels voor geplaceerde en ongeplaceerde ruimte en tevens de protocollen die gelden voor de horeca is het voor Vrije Theaterproducenten niet meer te overzien op basis van welke zaalbezetting de tournees kunnen plaatsvinden. De podia zijn aan zet en bepalen hoeveel gasten zij ontvangen. Er heerst een angstcultuur binnen de sector waardoor veel podia de kaartverkoop nog niet hebben gestart of slechts verkopen op basis van een 1,5 meter capaciteit. Boris van der Ham, voorzitter: “De Vrije Theaterproducenten zijn ondernemers, ze zijn volledig afhankelijk van de kaartverkoop. De producties worden opgestart zonder garantiefonds, deze geldt enkel voor de evenementen en festivals, maar door de grote diversiteit binnen de theaters hebben ze geen enkele basis om te kunnen produceren. De kosten komen regelrecht voor rekening van de (niet gesubsidieerde) theatermakers. De onzekerheid is ontzettend groot.”

De Vrije Theaterproducenten doen dan ook een dringende oproep aan het demissionair kabinet om de podia te wijzen op hun verantwoordelijkheden en de gebouwen maximaal open te stellen voor publiek. Dit betekent vanaf 1 september op basis van 2/3 zaalcapaciteit met mogelijke uitbreiding naar 100% zaalbezetting, bij het loslaten van de 1,5 maatregel vanaf 20 september.

Duidelijkheid en eendracht is noodzakelijk om het publiek vanaf 1 september weer te laten genieten van al het moois dat we binnen de podiumkunsten te bieden hebben.