Nadat alle andere groepen van de Frank Sanders Akademie hun voorstelling hadden gespeeld, was het nu aan de vierdejaars om te laten zien wat ze in huis hadden en dat deden ze in de Mary Dresselhuys zaal van het DeLaMar in Amsterdam.

Hora Est!

De ‘ware’ in de liefde bestaat niet. Dus waarom steeds naar links swipen en doorzoeken? Dat is de volle overtuiging van psychologie student Theresa Broz en ze is vastberaden dit wetenschappelijk te onderbouwen in haar proefschrift. Ze gaat voortvarend te werk en verzamelt een bont gezelschap aan proefpersonen die met elkaar in één huis wonen. Theresa haalt alles uit de kast om als echte koppelaarster haar werk te doen, maar de liefde is weerbarstig. Cupido heeft zo zijn eigen plannen…

Hora Est! is een vrolijke, romantische voorstelling die ook tot nadenken stemt. Want het is een goede vraag: bestaat de ware of is een ‘match made in heaven’ louter toeval? En… er is meer dan ‘de liefde’. Elf jongvolwassenen worden wakker geschud door dit experiment en voor sommigen heeft dat grote consequenties.

Hora Est staat voor ‘Het is tijd!’. Hét verlossende woord van de pedel voor promovendi tijdens de verdediging van hun proefschrift en dit geval ook voor de studenten die samen deze laatste voorstelling hebben gespeeld en hun studie hebben afgesloten.

HORA-EST-vierdejaars-FSA-foto-Peggy-de-Haan-11

Negen Personen, vier koppels

Psychologiestudent Theresa Broz (Loïs Bozac) wil in haar proefschrift aantonen dat liefde slechts een opeenstapeling is van chemische formule in het brein en dat de liefde daardoor beïnvloedbaar is.

Ze kiest een groep van negen personen waaruit vier relaties moeten ontstaan en zet ze bij elkaar in een huis waar ook een huiskamerrestaurant onderdeel van uit maakt, bestierd door Max (Kemy Hooimeijer) die een relatie heeft met tandarts Jerry (Tom Di Scala). In de keuken staat de gepassioneerde Ellen (Nathalie van Arenthals) die door Max wordt opgezadeld met de bediende Rosalie (Josine van Soest) die haar neerbuigend en racistisch behandelt. Boa Jan (Twan Bosschaart) die verlegen is en geen mooie vrouw durft aan te spreken, is dan juist degene die stapelverliefd op haar wordt.  Armin (Jelmer Engelaar) is bezig om succesvol te worden als stand-up, maar door zijn foute grappen, waar vrijwel niemand om kan lachen, breekt hij niet echt door. Het gezelschap wordt gecompleteerd door een werkeloze musical actrice, Simone (Robin Ketelaers) met haar dromen over West End en Broadway, architect Jos (Sterre Schaasberg) die stapelverliefd is op een internetliefde. Daarnaast is daar dan de studente Annebel (Benthe de Wijs) die het liefst overal afkortingen voor gebruikt waarmee ze menig persoon irriteert. Mayke van der Zanden vertolkte de rol van de docent, Ineke, die kortstondige affaires zocht bij de vaders van haar leerlingen na schooltijd, maar daar ook niet gelukkig van werd.

Veel op het spel

Er staat veel op het spel in het onderzoek en het gaat helemaal niet zoals Theresa wil en als ze zich moet melden bij Professor Menenborg (Ad Knippels) besluiten ze het lot een handje te helpen. Want de belangen zijn groot omdat het resultaat van het onderzoek doorverkocht is aan een groot bedrijf die er zijn voordeel mee wil doen.

HORA-EST-vierdejaars-FSA-foto-Peggy-de-Haan-21

Iedere rol heeft een eigen laag en de verscheidenheid van de karakters die komisch, gedreven, absurd en liefdevol zijn, maken het stuk tot een mooi pallet van emoties. Door deze opzet krijgt elke student de kans om te laten zien wat hij of zij in huis heeft. De dans is strak en er is duidelijk veel tijd gestoken in het maken van dit stuk met alles wat erbij hoort aan dans, spel en zang onder leiding van regisseur Bas Groenenberg, choreograaf Peter van Dosselaer en muzikaal leidster Rosite van der Woude.

De nummers uit deze voorstelling komen uit diverse musical of andere nummers en zijn voorzien van eigen teksten waarbij de cast werd begeleid door een vierkoppig orkest voor net dat stukje extra theatergevoel.  

Hiermee hebben de studenten in stijl hun studie aan de Frank Sanders Akademie afgesloten in het DeLaMar Theater en is het tijd voor de volgende stap in hun leven.

HORA-EST-vierdejaars-FSA-foto-Peggy-de-Haan-48

Cast

Nathalie van Arenthals, Twan Bosschaart, Loïs Bozac, Jelmer Engelaar, Kemy Hooimeijer, Robin Ketelaers, Tom Mauro Di Scala, Sterre Schaasberg, Josine van Soest, Benthe de Wijs en Mayke van der Zanden
Gastrol: Ad Knippels

Creatives

Regie: Bas Groenenberg
Choreografie: Peter van Dosselaer
Muzikale leiding en piano: Rosite van der Woude
Vocal coaching en stem: Rein Kolpa en Margot Giselle
Viool: Luna Hallenga
Drums: Hannah Hiemstra
Bas: Willem de Booij
Script & liedteksten: Loïs Bozac, Jelmer Engelaar, Sterre Schaasberg en Bas Groenenberg
Lichtontwerp: Ewout Heijbroek
Geluid: Klundert Muziek
Regie Assistent: Jolan Molenaar

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]