Zondag 26 maart werd na de voorstelling van Checkpoint Charlie in Stadsschouwburg Utrecht, de avond bezegeld met een extra gouden randje. Het castalbum staat namelijk online, en werd uit handen van de emotioneel geraakte Stef Bos, die een grote bijdrage heeft geleverd aan de musical en het album met zijn geschreven liedteksten, uitgereikt .

Na de voorstelling in de stadsschouwburg in Utrecht kwamen de cast en creatives bijeen waar zij werden toegesproken door de geraakte en trotse Stef Bos die hen overlaadde met complimenten. Bos, die tijdens vele uren in het vliegtuig een grote bijdrage heeft geleverd aan de musical met het schrijven van de liedteksten. Bos is trots op de cast hoe zij de tekst en het verhaal hebben laten samensmelten en zo het publiek weten mee te nemen in de tijd en de moeilijkheden die de komst van de muur met zich meebracht. Ook Stef Bos geeft toe dat ook hij tijdens het zien van de voorstelling meerdere keren werd overvallen door zijn emotie. ‘Ik had tranen in mijn ogen door het verhaal van Berlijn in 1961, maar ook door de relevantie naar het nu’ vertelt Bos.

De teksten die Bos geschreven heeft slaan niet alleen het verhaal van acht inwoners uit Berlijn, die plots worden overvallen door de komst van het ijzeren gordijn,  maar ook op het heden. Door de herkenning van angst voor later, grote dromen en de moeilijke keuzes die het leven met zich meebrengt slaat de voorstelling ook op het heden. En dit geeft zo een extra aangrijpende laag aan de voorstelling.

 

Dat het castalbum nu op meerdere streamingsdiensten te beluisteren is, komt door de vele aanvraag van bezoekers. Zij die ook na de voorstelling nog wilde nagenieten van de muziek en de teksten. Dit was voor Goedemorgen Theaterproducties een goede reden om het live castalbum op meerdere streamingsdiensten te publiceren. Waardoor bezoekers zowel voor als na hun bezoek naar de muziek kunnen luisteren. En zo herinneringen herbeleefd kunnen worden.

Het live cast album van Checkpoint Charlie bestaat uit 11 liveopnames en is vanaf 26 maart te beluisteren op de bekende streamingsdiensten.Checkpoint Charlie is nog te zien tot en met 29 april 2023 door het hele land.

 

Checkpoint Charlie

Op 13 augustus 1961 werden Oost- en West-Berlijn in één nacht verdeeld door prikkeldraad. In de nieuwe Nederlandse musical Checkpoint Charlie, met liedteksten van Stef Bos, volgen we Berlijners die van de ene op de andere dag vrienden en familie, kansen en mogelijkheden moeten missen omdat ze niet meer welkom zijn in de andere helft van hun stad. 

De droom van de zangeres die op doorbreken staat, spat uiteen op het fonkelnieuwe prikkeldraad, terwijl de groenteman, haar vader, zijn waar verkoopt zoals altijd; hij is tevreden in de DDR. De slenterende grenswachter die helpt om het prikkeldraad te veranderen in beton begrijpt eigenlijk niet wat hij hier doet. Hij praat met de oma die haar pasgeboren kleinkind niet kan bezoeken vanwege de muur. De andere kant van de muur: het westen, waar ook niet iedereen tevreden is. Want wat als je bent opgegroeid in het oosten, je je moeder moet missen en je hebt een man, een ambitieuze fotograaf, die niets van dit gemis begrijpt.

En daar, bij het checkpoint, staat de Amerikaanse soldaat op wacht. Hij ziet de mensen die op ‘prikkeldraadzondag’ wakker zijn geworden in een parallelle wereld. Hij ziet ze in het duister tasten, gescheiden van hun familie, hun dromen en de stad zoals ze die kenden. Door de muur. De muur die hen verdeelt én verbindt.

Klik hier voor meer informatie

Verslag: Sanne Bitter
Foto’s: Mariska Steenbergen