Een doorloop is het in zijn geheel zonder onderbreking doornemen van een toneelstuk, musical. Vaak voor amateurverenigingen hét moment waar, na lange tijd repeteren, alles bij elkaar komt. Waar een stop voelt als een ingreep bij een rijexamen en waar het orkest vaak voor het eerst, alle muzikale effecten laat horen waardoor alles ineens samenkomt als een puzzel die compleet wordt gemaakt met de laatste stukjes.

Decor is nog niet af, maar het oefenen met de rekwisieten is cruciaal, ligt alles aan de juiste kant, wanneer zijn de changementen en hoeveel tijd hebben we. Vaak heeft de kostuumafdeling alles op alles gezet om zoveel mogelijk kostuums klaar te hebben zodat de snelverkledingen kunnen worden geoefend. En voor de leden is het showtime, make it work en let’s get on with the show!

Musicalvereniging Horizon kwam dit weekend samen in het dorpshuis in Egmond aan de Hoef om, na maanden van repeteren, hun doorloop te houden van de komende voorstelling Petticoat. Een grote gymzaal met lijnen op de vloer, rekwisieten aan de zijkant klaargezet en in de hoek van de zaal de band. In het midden de regisseurstafel, waar straks Ingrid Kluft plaats gaat nemen. Maar eerst wordt zij nog in het zonnetje gezet en toegezongen door de groep, want als je je verjaardag (en dan ook nog je 50ste) besteedt aan het begeleiden van de doorloop dan ben je echt gedreven en betrokken.

Bestuurslid Marco Smidt vertelt ons dat 2 jaar terug Bad Girls op het programma stond. Al helemaal klaar om aan het publiek te tonen toen helaas de lockdown roet in het eten gooide. Het moment dat het eindelijk weer mocht wilden ze wat groters, vrolijks, een feel good musical en de keuze werd uiteindelijk Petticoat. De heerlijke muziek, grappige scenes en het feit dat er voor een behoorlijke groep wat te doen is, maakte dit een goeie keuze. We zien voor onze ogen de chemie tussen castleden onderling maar ook met bandleden en hun muziek groeien tot een parel van een show. Nu al kippenvel bij ‘Tegenwind’ en emotie bij het goedmaken tussen vader en dochter Jagersma, dat belooft wat! Het dialect, wat hoort bij deze voorstelling, is passend doch goed verstaanbaar. Het brengt soms wat gegrinnik teweeg, en dat is op te vatten als compliment. De snelverkleding van Mathijs (Rogier) lukte bijna, nog een paar keer oefenen. De finaledans blijkt een discussiestuk, daar gaat over nagepraat worden. 

Hoewel de regisseuse nog meer ‘notes’ wil doornemen en er morgen nog ‘gefine-tuned’ gaat worden hebben wij er het volste vertrouwen in dat ze allemaal gaan stralen! We kunnen dan ook niet wachten op de dagen dat ze gaan knallen. Donderdag 9 juni barst het vierdaagse feest los in Theater de Vest in Alkmaar, met zaterdag 11 juni ook nog een matinee.

Dit wil je niet missen, wij zijn er zeker bij, dus koop die kaarten nu, voordat je er naast zit!
Www.theaterdevest.nl/tickets

Foto’s en verslag: Mariska Steenbergen