Op 16 oktober 2023 gaat de eerste podcast musical van Nederland en België in première: Utoven van Astar Projects, een nieuw sprookje. Deze moderne variant van een hoorspel introduceert de luisteraar in een nieuwe fantasy wereld met prachtige muziek en een sterke 15-koppige cast. De totale duur is ruim 2 uur, maar het is stuk is opgedeeld in vijf afleveringen van tussen de 20 en 30 minuten.

Het verhaal

Utoven is een land vol bossen, rivieren, kabouters, allerlei planten en dieren die hier vreedzaam samenleven. Hier woont ook de tovenaar Wendel in balans met alle dieren en planten om hem heen. Tot de mensen komen en een stad bouwen. De bomen en dieren verdwijnen en Wendel wordt verbannen door de mensen. Hij smeedt een plan om de balans te herstellen. Hij stuurt het schaduwmonster Utoven in. Jarenlang jaagt het schaduwmonster hier rond. Iedereen die door het schaduwmonster gebeten wordt vervaagt langzaam tot ze helemaal verdwenen zijn. Uit angst voor het schaduwmonster treken de rijke mensen zich terug achter de hoge muren van het kasteel. De bomen en de dieren keren terug en de natuur herstelt zich.

Maar de mensen in het kasteel lieten niet iedereen toe. Aza en haar moeder mochten het veilige kasteel niet meer in. Wanneer de moeder van Aza gebeten wordt door het schaduwmonster geeft ze Aza een opdracht mee. ‘Ga op zoek naar een granaatappel. Doop deze in het rood van een regenboog. Hiermee kan je het schaduwmonster voor altijd verslaan’. Vlak voor ze vervaagd geeft ze Aza nog een spreuk mee om een leven te redden van iemand die gebeten is door het schaduwmonster. Hiermee gaat Aza op reis door Utoven. Zal het Aza lukken om het schaduwmonster te vinden en te verslaan?

Thematiek

Volgens de schrijver en regisseur Alexander P.E. Boone gaat het stuk over vooroordelen. Dit thema wordt ook gekoppeld aan de keuze voor een hoorspel: “Soms wou ik dat niemand nog kon zien, maar alleen kon luisteren.” “Waarom?” “Omdat niemand een ander dan nog kan veroordelen. Dan gaat het niet meer om het uiterlijk, maar om de schoonheid van je ziel. Dan gaat het niet meer om er gespierd uit te willen zien, maar om de kracht van je hart.”

De boodschap is prachtig en de keuze om dit te verpakken in een podcast musical sprookje ook. De kracht van sprookjes is echter dat de moraal niet rechtstreeks gezegd wordt. De boodschap zit verpakt in een aantrekkelijk verhaal met bijzondere figuren en gebeurtenissen, zodat je ernaar wilt luisteren, het onthoudt en onbewust de moraal oppikt. Een sprookje bevat wel degelijk een les, maar is er eerder een fraai voorbeeld van, een illustratie met bijzondere elementen die je helpen het te onthouden. Het basis verhaal van Utoven is eenvoudig, maar er zijn vele elementen aan toe gevoegd die die niet allemaal bijdragen aan het verhaal. Er zitten zoveel thema’s en boodschappen verwerkt in het verhaal dat het soms duizelt. Ongelijkheid, uitsluiting, asielzoekersbeleid, hebzucht, onbaatzuchtigheid, geloof, verraad, vriendschap, vooroordelen, gender identiteiten, ableïsme, de ecologische crisis, de impact van de mens op de aarde… om zo maar een paar thema’s te noemen die aan bod komen.

Utoven

Utoven lijkt in de opzet ook een protest te zijn tegen de vernietigende kracht van de mens op de natuur. Door de mensen te verdrijven achter de muren van het kasteel heeft de natuur de kans te herstellen, maar tegelijkertijd draait het verhaal erom dat het schaduwmonster verslagen moet worden zodat de mensen weer naar buiten kunnen. Wat betekent dit voor de natuur? Hoe zorgt de reis van Aza ervoor dat de mensen geleerd hebben de natuur te respecteren? Dit thema wordt wel op praktische en mooie manier onderdeel van de wereld buiten Utoven, want per aangekocht podcast abonnement op de website van Astar Projects wordt een deel gedoneerd aan de natuurorganisatie ‘Trees for All’.

De sterke cast

De kracht van dit sprookje is de cast die alle verhaallijnen zo goed mogelijk tot leven brengen. Richard Spijkers als de verteller van het verhaal brengt tegelijk de spanning en de rust in het stuk. Aimée de Pater is overtuigend als Aza en Adrian Ammerlaan als Ilajah, het is fijn om met hen op reis te gaan door dit bijzondere land. De raaf Rafael (Gregory Langen), vos Flix (Alexander P.E. Boone) en fazant Samuel (Max Hameeteman) zijn qua stem alle drie heel goed herkenbaar. Dit geeft niet alleen overzicht tijdens het luisteren, maar is ook een vrolijk theatraal element en een mooi contrast met de serieuze stem van Richard Spijkers als de verteller. Lisa Schol brengt net als haar personage regenboog Umanita licht en blijdschap bij de luisteraars, met name in het nummer tijdens de finale aflevering (de spreuk). Dennis Willekens heeft de bijzondere rol van tovenaar Wendell. Als vertegenwoordiger van het kwaad in dit sprookje is het aan hem om spanning in te brengen zonder het meteen te eng te maken voor de jongste luisteraars. Deze balans lijkt het goed te vinden, maar dit zullen de kinderen moeten beoordelen.

Prachtige muziek

Ook de speciaal voor dit verhaal gecomponeerde muziek is prachtig en een belangrijke factor in de kwaliteit van deze musical. De muziek is ook te luisteren op Spotify en dit is zeker een aanrader. De nummers zijn geen typische kindermusical nummers die je direct mee kan zingen. Dit past bij het verhaal en maakt het ook voor een ouder publiek interessanter om naar te luisteren.

Podcast Musical

Een podcast musical zou meer moeten zijn dan een voorstelling zonder beeld en het onderscheid tussen afleveringen meer dan een knip in de audio of een muziekstuk als start. Het ontbreken van beeld betekent dat je je (jonge) luisteraars meer mee moet nemen in wie er spreekt, zeker aan het begin van een nieuwe aflevering. De kaart van Utoven is een zeer welkom element om Aza en haar vrienden te kunnen volgen. Nog mooier was geweest als bepaalde geluiden gekoppeld werden aan een locatie zodat je als luisteraar ook op die manier alert wordt gemaakt op waar je bent en hoe het klinkt om daar te zijn. De cast, de muziek en de mooie nummers maken veel goed van de overdaad aan thema’s. En het voordeel is: er zijn genoeg aanknopingspunten voor nog 100 verhalen in het land Utoven.

Verslag: Lisa Jansen

Meer informatie en luisteren op https://www.astarprojects.com/utoven

Om je te helpen tijdens het luisteren hier een overzicht van de personages.

Tip: Aan het begin van aflevering drie wordt een welkome samenvatting gegeven van waar alle personages op dat moment zijn in het verhaal.

 

Personage   Speler
Vertell Verteller Richard Spijkers
Aza Hoofdpersoon Aimée de Pater
Wendell Tovenaar/ Heerser van het kwaad Dennis Willekens
Moeder van Aza Moeder van Aza Marleen van der Loo
Ilajah Kroonprins Adrian Ammerlaan
Samuel Fazant Max Hameeteman
Flix Sluwe vos Alexander P.E. Boone
Umanita Regenboog Lisa Schol
Rafael Raaf Gregory Langen
Koning Hubert Koning van Utoven Joris de Hoop
Koningin Celestine Koningin van Utoven Magtel de Laat
Steffi Lijfwacht Ilajah Julia Berendse
Kapitein Ernest Kapitein van de mieren Marcel Visscher
Antigone 

Regen 

Koningin van de mieren

Moeder van Umanita

Sylvia Boone

Sylvia Boone

Zon Vader van Umanita David van den Tempel

 

 

 

 

 

 

 

 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]