Na het heerlijke dansfeest als bij Thoroughly Modern Millie (2021) en het komische Urinetown (2022) heeft musicalvereniging Unidos uit Velsen dit jaar voor een hele andere soort productie gekozen. Het wordt griezelen met Carrie.

De horrormusical, gebaseerd op de klassieker van schrijver Stephen King, volgt studente Carrie (Annika van den Hoff-van Tongeren) die op school gepest wordt. Thuis vindt ze geen steun. Carrie’s zwaar religieuze moeder (Lisanne Wensink-Kops) eist van haar dochter dat ze net zo toegewijd is aan het geloof als zijzelf. Als twee leerlingen Sue (Denise Bakker) en 
Tommy (Rick van Zijtveld) met hulp van een leerkracht Mrs. Gardner (Marloes Verwoort) een vriendschap met Carrie sluiten, lijkt haar leven ten goede te veranderen. Het grote bal zou daar het ultieme slotdebat voor moeten zijn. Maar sommige klasgenoten hebben iets andere plannen met Scary Carrie. Met verstrekkende gevolgen.

Het artistieke team bestaande uit Martijn Egelmeer voor regie, Bas Jongsma die de muziek voor zijn rekening neemt en Sanne Ooms, choreografie hebben het zichzelf dus niet makkelijk gemaakt. Maar na het winnen van een Amateur Musical Award (voor TMM) zal de lat natuurlijk automatisch hoger worden gelegd.

Om dit te bereiken repeteert de groep elke week onder leiding van het professionele artistiek team. Unidos heeft rond de 35 spelers in de leeftijd van 20 tot 40 jaar; ieder met liefde en passie voor theater en een flinke dosis talent.

Het toneelbeeld (Martijn Egelmeer) bestaat uit een doorgaans donkere ruimte met stoelen aan het plafond. De hoofdrolspelers spelen vanuit het midden en de overige cast zit aan de zijkanten op een rij en kijkt toe, tot ze nodig zijn als ensemble. Dit geeft al direct dat groepsgevoel, iets wat later niet vanzelfsprekend iets positiefs blijkt te zijn.

De live band zit achter het achterdoek, die bij het slotapplaus open gaat. Er is gekozen qua muziekarrangement voor een redelijke klassieke invalshoek, maar de taal van de studenten in de dialogen trekt het weer naar het nu.

Unidos stelt niet teleur, en men kan en mag trots zijn op zichzelf, het is opnieuw een prachtige prestatie met een behoorlijk moeilijk stuk. De uitdaging van dit spel en deze vocalen worden met enthousiasme aangepakt en je ziet de passie in de ogen wanneer het verhaal intenser wordt. Er werd minder gedanst, iets wat we bij Unidos dan toch het liefste zien. Het eindnummer knalde dan ook de zaal in, en zag je dat dansen ook echt tot de talenten behoort.

Na dit koelbloedige verhaal van Carrie kiezen ze dan ook weer voor een wat meer uplifted verhaal met ook gelijke muziek. In februari 2024 brengen zij het ‘9 to 5’ verhaal vol met muziek van country icoon Dolly Parton. Je kunt Unidos blijven volgen op www.musicalvereniging-unidos.nl

Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen