Gisteren waren wij in het Cultureel Centrum Jan van Besouw te Goirle waar de studenten Fontys Academy of the Arts, Musicaltheater studiejaar 2 en 3 de musical Rent op de plakken brachten. Onder leiding van regisseur Caroline Frerichs en choreograaf Peter van Dosselaer speelden de studenten deze knallende rockmusical geschreven door Jonathan Larsen die staat voor de tijd waarin het hiv-virus een wel zekere dood betekende. Dit in een tijd van armoede, creativiteit, verslaving en het verlies van waarin de personen in deze musical leefden. Er was in die tijd weinig bekend over HIV en de paniek was groot.

Rent, de musical

Het verhaal van ‘Rent’ speelt zich af in een creatieve New Yorkse wijk in de jaren 90. Een jaar lang filmt Mark de verschillende levens van zijn vrienden, die elk op hun manier geconfronteerd worden met de harde realiteit, maar ook omgeven worden door vriendschap en liefde. In een jaar tijd leren acht vrienden op hun weg naar volwassenheid een belangrijke les en dat is: leef voor vandaag!

Deze musical speelt in twee verschillende samenstellingen. De derdejaars vertolken de hoofdrollen en de tweedejaars zijn het ensemble. Deze musical moet je voluit spelen en dat is wat beide groepen doen, die vol vuur, passie en liefde voor musical deze unieke iconische musical brengen. Rent is een musical die een heel andere stroming in musicals teweegbracht en toch elke keer weer bewijst tijdloos te zijn.

Het toneel van het theater is breed en er werd dan ook over de hele breedte gespeeld in een eenvoudig maar doeltreffend decor waarbij de band links op het toneel zat. Door de grote cast was de ensemblezang krachtig en was de choreografie uitstekend passend in het verhaal zoals dat hoort in een musical zoals Rent waarbij men in opstand komt.

Elk personage in deze musical heeft zijn eigen kleur en juist die mix van karakters vormt en maakt deze musical uniek en dat is ook iets wat je terugziet op het toneel en de wijze waarop de verhalen van de diverse personages neer worden gezet door beide casts.

Liveband

De live-band in combinatie met de krachtige, zang, spel en dans maken deze uitvoering tot een waar kunststuk.  De musical is rauw in opzet maar kent ook absoluut mooie breekbare momenten waarbij de emoties een grote rol spelen. Om dat neer te kunnen zetten, moet je van goeden huize komen wat deze studenten uitstekend is gelukt.

Rent is alleen vandaag nog te zien in Jan van Besouw in Goirle en er zijn nog kaarten. Dus als je deze musical wilt gaan zien, heb je nu de kans. Voor slechts euro 14,00 kun jij erbij zijn en genieten van Rent. Klik hier voor meer informatie of het reserveren van kaarten.

Into the woods

Volgende week is het de beurt aan de tweede en derdejaars studenten muziektheater met de musical Into the Woods van Stephen Sondheim. Klik hier voor meer informatie en kaarten voor slechts euro 14,00 en ga kijken naar Into the Woods.

Cast A

Mark: Joran Fokkens
Mimi: Sophie Fisher
Joanne: Gené van der Velden
Maureen: Femke van der Endt
Benny: Winter Twilt
Roger: Steven van Gemert
Collins: Ryk Helle
Angel: Matthew De Bruyne

Cast B

Mark: Winter Twilt
Mimi: Lisa Meesters
Joanne: Josephine van Waesberghe
Maureen: Maartje Petersen
Benny: Joran Fokkens
Roger: Steven van Gemert
Collins: Ryk Helle
Angel: Matthew De Bruyne

ENSEMBLE

Josine van Soest
Jelle Bemelen
Robin von Stockhausen
Henno Ravensbergen
Jildou Jacobi
Silje Raaijmakers
Linda Voesenek
Femke Coppens
Thai Noels
Ruben van den Brink

Band:

Bandleiding: Hans Avontuur
Noud van der Leest
Hans Raaijmakers
Tim Ros

Muzikale leiding: Jack Breikers
Productie assistent en dance-captain: Eva van ’t Walderveen
Vertaling: Daniël Cohen

Verhaal/muziek/liedteksten: Jonathan Larson
Muzicakale arrangementen: Steven Skinner
Oorspronkelijk concept/extra liedteksten: Billy Aronson
Supervisie/extra arrangementen: Tim Weil
Dramaturg: Lynn Thomson