Hoewel thuiswerken nog steeds niet helemaal uit het werkbeeld is verdwenen, gaan de meeste mensen toch dagelijks weer richting hun werkplek. Voor velen toch even wennen aan weer die irritant vrolijke collega, die altijd klagende baas of die klanten die je tot het uiterste kunnen drijven. Mooie aanleiding om een musical daarover te brengen; Toneelgroep SPOT brengt dan ook de komische musical ‘9 to 5’, boordevol dans en muziek van Dolly Parton.

De musical speelt zich af in 1979 en vertelt het verhaal van drie vrouwelijke medewerksters, alle drie werkzaam bij een groot bedrijf in NYC. Na verschillende momenten van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, smeden de vrouwen Violet, Judy en Doralee een plan om hun baas tot inkeer te brengen. Ze geven de werkvloer een make-over en nemen de controle van het bedrijf over om te laten zien waar vrouwen toe in staat zijn.

Open Repetitie

Wij mochten van een voorproefje genieten tijdens een open repetitie in Rijswijk. Helaas niet helemaal met complete cast, maar degene die er waren gingen gewapend met grote drinkfles water, en luchtige sportkleding vol aan de bak,
Een dansrehearsel, zo vertelt Tanya van der Kooij. En je zou verwachten dat een warming-up niet nodig is maar niets is minder waar. Daarna werd het openingsnummer doorgenomen (de titelsong van de musical). Weten we het allemaal nog? Letten we op de flexi handen en strekken we onze armen? Tanya is duidelijk en direct; niet kletsen maar fixen, aldus de choreografe.

Volgend nummer op de to do lijst, er zijn nieuwe glitterhoeden, de mannen mogen laten zien wat ze waard zijn. Je kunt door de muziek en de bewegingen al een soort van voorstelling maken; Broadway glitter, grote gebaren, een line-up. Of twee, want op 1 lijn gaat de groep niet passen. Een aanpassing in de opstelling, mooi te zien hoe elk lid inspraak mag hebben, ideeën aandraagt of een oplossing weet.

Op 8 juli moet het allemaal kloppen en vlekkeloos verlopen want op 8, 9 en 10 juli speelt theatergroep Spot de voorstellingen in Theater Korzo in Den Haag. Een verhaal dat helaas misschien wel weer actueler is dan ooit tevoren. Gebracht met veel humor, herkenbaarheid en pakkende nummers; what a way to make a living!  Kijk voor tickets op www.theatergroepspot.nl

Mariska Steenbergen