Van 11 januari t/m 15 april 2023 toert de theatervoorstelling Happy in Holland door het land. De productie van ROSE stories, Theater Bellevue en Via Rudolphi Producties is een ontwapenend en ontroerend verhaal vol luchtige botsingen tussen een moeder en dochter op de brokstukken van een Chinees-Indisch restaurant. De première is zaterdag 14 januari in Theater Bellevue, Amsterdam.

Voor Chinees-Indisch restaurant Hong Kong is het doek gevallen. Het tijdperk is over. Weg is het eerste Hollandse uit eten, de eerste afhaal. Nooit meer babi pangang, foe yong hai of tjap tjoy op zondagavond. Maar wat is er gebeurd met de eeuwig glimlachende, zwijgende vrouw die je witte bakjes meegaf vanachter de toonbank? En met haar lieve dochtertje, dat er altijd vrolijk kroepoek stond in te pakken?

In Happy in Holland doorbreekt de volwassen dochter Happy het stilzwijgen. Wie is haar moeder eigenlijk? Wat wilde ze van het leven? Wie zou haar ideale dochter zijn geweest?  Wat volgt is een aaneenschakeling van luchtige botsingen tussen moeder en dochter, waarin we alles te horen krijgen, maar het meeste onuitgesproken blijft. Na 100 jaar werken, is er eindelijk ruimte om te praten. Tijd om het Chinees-Indische restaurant een eervolle plek in de Nederlandse geschiedenis te geven.

Regisseur Char Li Chung en schrijvers Sun Li en Tjyying Liu zijn restaurantkinderen van het eerste uur. Op de brokstukken van het Chinees-Indische restaurant gaan ze in deze ontwapenende voorstelling samen op zoek naar de wortels van hun bestaan. Hoe koester je het verleden, als je er eigenlijk alleen maar heel hard van wil wegrennen? Een liefdevol vaarwel, zoals alleen zij dat kunnen.

Spel: Charlotte Ha, Mei Ling Wan-Im. Regie: Char Li Chung, tekst: Sun Li & Tjyying Liu.  Een voorstelling van Via Rudolphi Producties, Theater Bellevue & ROSE Stories, met dank aan Ingejan Ligthart Schenk.

Happy in Holland staat van 11 januari t/m 5 februari 2023 als lunchvoorstelling in Theater Bellevue (première: zaterdag 14 januari) en is van 17 februari t/m 15 april te zien in Almere, Amersfoort, Amsterdam (Frascati), Apeldoorn, Arnhem, Capelle a/d IJssel, Den Bosch, Den Haag, Deventer, Diemen, Dordrecht, Drachten, Groningen, Haarlem, Heerlen, Leiden, Purmerend, Rotterdam, Utrecht, Wageningen en Zaandam.

Fotografie: Benning & Gladkova