Woensdag 23 november hebben Nyassa Alberta, hoofdrolspeelster, en Tina Turner-liefhebber Jeroen van der Boom deze bijzondere tentoonstelling geopend. De tentoonstelling is te zien in het Beatrix Theater Utrecht en bestaat uit een bijzondere collectie met persoonlijke stukken van Tina Turner zelf.

Tina Turner is een van de bestverkopende artiest ter wereld. Door haar krachtige stem en goede muziek heeft Tina twaalf Grammy Awards op haar naam staan. En haar concerten trokken wereldwijd miljoenen mensen aan. En ter ere aan Tina Turner haar 83e verjaardag heeft het Beatrix Theater Utrecht een bijzondere tentoonstelling geopend, waaronder twee van de Grammy Awards staan die Tina heeft gewonnen. De Grammy Lifetime Achievement Award uit 2018 en de GrammyBest Female Pop Vocal Performance voor What’s Love Got to Do with It uit 1985. En nog andere awards zoals de MTV Best Female Video Award uit 1984/1985, de AMA Favorite pop rock Female uit 1986 en de platina plaat die Tina Turner in 1990 ontving voor haar Foreign Affair album. Daarnaast zijn er ook meerdere pruiken en outfits te bewonderen bij de tentoonstelling. Net als de Walk of Fame tegel met haar handafdruk en handtekening en een fotocollectie van Tina Turner gemaakt door sterfotograaf William Rutte.

Nyassa Alberta, die de rol van Tina Turner vertolkt in TINA de musical en ook de tentoonstelling opende, zegt met trots: Tina Turner is door de musical een groot deel van mijn leven geworden. Het is fantastisch om nu zoveel persoonlijke eigendommen, die haar succes bevestigen, van dichtbij te kunnen zien. Het geeft de musical over haar leven een extra dimensie.’ En ondanks dat de musical op 19 februari 2023 stopt is Nyassa van plan om nog lang Tina te blijven zingen. De tentoonstelling is tot en met 19 februari te bezoeken in het Beatrix Theater Utrecht. En is gratis te bezoeken voor bezoekers van TINA De Musical.

TINA – De Tina Turner Musical is de eerste musical over haar leven, geproduceerd in samenwerking met Tina Turner zelf. Hoe een meisje uit Nutbush, Tennessee, uitgroeide tot de onbetwiste ‘Queen of Rock-‘n-Roll’. Dit is de musical van een doorzetter die zich niet aan de regels hield, maar ze zelf maakte. Het echte, nietsontziende verhaal van Tina Turner. De vrouw die alle vooroordelen over leeftijd, kleur en geslacht heeft getart.

Verslag: Sanne Bitter
Foto’s: Mariska Steenbergen