Theaterproducenten zonder subsidie krijgen 40 miljoen euro van kabinet

Het kabinet trekt 40 miljoen euro extra uit voor de culturele sector. Dat geld gaat naar niet-gesubsidieerde theaterproducenten, maken ministers Eric Wiebes (Economische Zaken), Wopke Hoekstra (Financiën) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken) dinsdag bekend.

Onder meer theaterproducenten Stage Entertainment, SENF, De Graaf & Cornelissen Entertainment en Rick Engelkes Producties krijgen geen subsidie.

“We zijn enorm blij, want we hebben de afgelopen tijd nul inkomsten gehad”, laat Stage Entertainment namens Albert Verlinde weten. “Het geld gaan we gebruiken om de gedane investeringen voor shows die we niet konden spelen weer terug te krijgen en voor investeringen in nieuwe shows. Het plan hiervoor wordt momenteel uitgewerkt.”

Hans Cornelissen van De Graaf & Cornelissen Entertainment is “zeer verheugd” over de extra financiële steun, vertelt hij in gesprek met NU.nl.

“Laat ik vooropstellen dat ik het goed vind dat de gesubsidieerde sector steun krijgt, want dat is belangrijk. Maar de vrije sector verzorgt zo’n 70 procent van het theateraanbod en daarom was het schrijnend dat er vanuit die hoek vooralsnog niets kwam. Wel de NOW-regeling en andere fondsen, maar niet die echte support.”

Cornelissen, die met zijn bedrijf producties maakt als Titanic de Musical, is “heel blij dat de ministers dit hebben ingezien”. “Hiermee bieden ze ons de mogelijkheid om redelijk gezond te blijven ondanks alle schade en kunnen we paraat staan voor het nieuwe seizoen, met de hoop dat het leven volgend jaar weer een stuk gewoner is.”

Ook geld naar evenementenondernemers

Ook gaat er tussen de 10.000 en 15.000 euro naar ongeveer achthonderd evenementenondernemers, als tegemoetkoming voor de gemiste inkomsten als gevolg van bijvoorbeeld het geannuleerde festivalseizoen. Het gaat om een eenmalige extra vergoeding. Per ondernemer wordt bekeken wat de vergoeding precies zal zijn.

Theatergezelschappen, orkesten, musea, (pop)podia en bioscopen zijn hard geraakt door de coronacrisis. Volgens berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kromp de cultuursector in het tweede kwartaal met bijna 40 procent. Het kabinet trok eind augustus 482 miljoen euro extra uit voor deze bedrijfstak.

Dat bedrag is opgebouwd uit 264 miljoen euro voor het eerste aanvullende steunpakket, 150 miljoen voor lokale culturele instellingen en 68 miljoen voor gemeenten en provincies. Dit geld kwam boven op de aanvullende 300 miljoen euro die eerder via vijf regelingen beschikbaar werd gesteld, waaronder de Opengestelde Monumenten-Lening.

Het derde steunpakket loopt van oktober tot en met juni 2021. De maatregelen zijn echter ingehaald door het coronavirus. De besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames lopen zo snel op, dat het kabinet extra maatregelen – een gedeeltelijke lockdown – heeft genomen.

Bron: nu.nl

2020-10-27T18:57:31+01:0027/10/2020 18:57|

Deel dit artikel. Kies jouw platform!

Ga naar de bovenkant