Twee jaar later dan gepland komen de ‘starmakers’ van Thalia Hollands Kroon alsnog hun spotlight opeisen met de uitvoering van ‘hun’ voorstelling Fame!

Niet alleen de locatienaam (het Vikingschip) heeft strijdlust in zich, zeker ook de leden van Thalia zelf. Waar men dacht dat deze musical niet meer opgevoerd zou worden, kreeg Thalia toch de kans om alsnog hun Fame op de planken te brengen en die hebben ze met beide handen aangegrepen. Fame had bij alle leden en het artistiek team zo’n speciaal plekje in hun hart veroverd, dit moest voor publiek gespeeld worden. Onder leiding van Michel Pranger (regie) en Gert Jan van der Kemp als repetitor zijn ze aan de slag gegaan en afgelopen vrijdag was de première daar.

De musical, die gaat over het wel en wee van studenten en docenten aan de hogeschool voor kunsten in New York, is een echte jaren 80 klassieker die zich erg goed leent voor amateurverenigingen, omdat er veel ’te doen’ is en genoeg rollen in zich heeft, zodat ook iedereen zijn ‘moment of Fame’ krijgt.
De balans tussen zang, dans en spel is niet alleen in het stuk een samenkomst maar ook voor de leden zelf. Vooral de jongeren (studenten) moeten behoorlijk aan de bak qua choreografieën en dat blijft niet alleen bij danspasjes. Zelfs heuse acrobatiek in de vorm van springen op een trampoline en ratslagen en flikflakken behoren tot het schouwspel. Daar heeft Monique Kuiper (choreograaf) behoorlijk haar veelzijdigheid mee aangetoond. In de zang zijn de volwassenen (docenten) dan weer in hun voordeel, qua ervaring op de stem. De zangcoach Jenneke Ooms heeft daar goed werk verricht want met 20 man een canon zingen met zenders is niet alleen zang technisch een uitdaging maar ook geluidstechnisch. Knap staaltje werk van ook het geluidsteam. Daarnaast werden de verschillende partijen uitgelicht wat ook nog een visueel effect gaf, hier zijn de credits voor het lichtteam. Maar al dat gedans zorgde wel voor stijgende temperaturen en het publiek was blij dat pauze even wat verlichting en afkoeling met zich meebracht.

Echter daarna ook direct weer vol gas erin, er zijn tenslotte diploma’s te behalen! Alle leden gooiden er nog even een tandje bovenop waardoor het een echt spektakel was. Het verhaal gaat de diepte in en dus moesten de leden hierin vooral met emotiespel aan de slag. Hoewel nog steeds behoorlijk warm in de zaal, zorgde men toch voor kippenvel (vooral het hartverscheurende nummer van Carmen Diaz, gezongen door Chris van der Welle) Het finalenummer bracht ook het publiek op hun voeten en de uitzinnige staande ovatie was dan ook meer dan verdiend.
Na 2 jaar wachten was dan de première gespeeld; ze mogen het hele weekend nog hun eigen fame opbouwen maar wij voorspellen alvast: van deze ‘Class of NY School of Arts’ gaan we vast nog meer horen, want talent, kracht en emotie hebben ze allemaal!

Wilt u Thalia Hollands Kroon volgen of ondersteunen kijk dan op hun site: www.thalia-hollandskroon.nl

Mariska Steenbergen