De vijfde productie van stichting STEMP is een feit: gisteravond vond de première van Oliver! plaats en deze voorstelling staat als een huis! De musicalklassieker zou reeds in november 2020 worden opgevoerd, maar door de welbekende coronamaatregelen moest het steeds worden uitgesteld. Was dit uitstel erg? Waarschijnlijk wel voor de spelers en crew die stonden te trappelen van ongeduld om aan de slag te gaan. Gezien de extra tijd die nu is besteed aan het decor en de kleding niet, want het zag er allemaal uitstekend verzorgd en gelikt uit.

Waarschijnlijk kent eenieder het verhaal wel van het weesjongetje Oliver Twist en wellicht heeft u al eerdere uitvoeringen mogen aanschouwen van dit muziekspektakel. Oliver! is een Britse musical uit 1960, met muziek en teksten van Lionel Bart. De musical is gesitueerd in het 19e eeuwse Londen en gebaseerd op de roman Oliver Twist van Charles Dickens. Inmiddels heeft deze voorstelling in diverse uitvoeringen al vele prijzen gewonnen. Deze versie van STEMP mag wat ons betreft genomineerd worden voor een Amateur Musical Award. Een mooi groen vinkje achter deze productie, na de succesvolle voorstellingen Shrek, Joseph, Scrooge en The Sound of Music van stichting STEMP.

Het is een musical geworden vol met zowel heerlijk enthousiaste songs als gevoelige nummers. Vooral de prachtige stem van Nancy (Fenne Bongers) wist menigeen te raken door haar fijngevoelige en prachtige vocale kwaliteiten. Het is een heerlijk drama waarin uitstekend wordt gespeeld, gezongen en uitbundig gedanst. De makers van het decor en aankleding verdienen een extra compliment voor hun mooie resultaat. Vlak ook de humor in het stuk niet uit, want de lachsalvo’s klinken regelmatig uit het publiek. And last but not least: het is een héle grote plus dat deze musical wordt begeleid door een live orkest (onder leiding van Stijn Rutten) die een dikke vette punt boven op de ‘i’ zet. Bij het slotapplaus kreeg het orkest dan ook een staande ovatie.

STEMP bestaat inmiddels alweer meer dan 10 jaar. In al die jaren zien we diverse amateurspelers regelmatig terugkeren in nieuwe producties (zoals Pieter Liebregts), wat volgens regisseur én choreograaf André de Jong ook mede ligt aan de fantastische sfeer binnen de groep. André, al jarenlang een professionele musicalster, had reeds lang geleden ervaring opgedaan als choreograaf bij Oliver! van Stage Entertainment en wist ook na al die jaren de danspassen nog. Het regisseren van de 18 kinderen was aanpoten, maar het resultaat is er dan ook naar: zij zetten zeer geloofwaardige straatschoffies met veel enthousiasme op de planken. André moest flink de schouders eronder zetten met zijn twee belangrijke rollen, maar is ook megatrots en geniet van de fantastische reacties van het publiek. Zo ook alle spelers en de ca. 100 (!) vrijwilligers die aan deze musical meewerken.

Wilt u dit ook meebeleven? Koop dan snel kaarten, want vol is vol en het aanbod is beperkt! https://www.stichtingstemp.nl/kaarten/

Voorstellingen vinden nog plaats op 14, 15, 20, 21 en 22 mei in De Eendracht in Gemert. Een heerlijk uitje voor het hele gezin (8+), mis het niet!

Verslag en foto’s: Monique Picocrie