De exit-strategie voor theaters, die door Tausch en Markant Uden ontwikkeld is, mag rekenen op grote belangstelling. Branchegenoten, artiesten en politici zijn positief. En ook in de landelijke media is er volop aandacht voor het protocol dat het mogelijk maakt om binnen de gestelde kaders van de coronamaatregelen toch meer dan het tot nu toe toegestane aantal van dertig – en straks honderd – bezoekers te kunnen ontvangen in het theater en dat verdergaat dan de 1,5 meternorm die momenteel geldt. Vanmiddag maakte EenVandaag opnames in Markant Uden voor de uitzending van aanstaande zondag.

 Directeur Jan Wouda ontving vanmiddag cabaretier Guido Weijers en Tweede Kamerlid Salima Belhaj (D66) in het Udense theater. Samen met Christian Brander van Tausch presenteerde Wouda het protocol, gevalideerd door TÜV Nederland en de proefopstelling in de theaterzaal. Zowel Belhaj, voorzitter van de Kunstcommissie Tweede Kamer, als Weijers zijn enthousiast. Weijers stuurde eerder al een noodkreet naar minister-president Rutte: “Natuurlijk snap ik dat jij met je mensen de kaders moet scheppen voor wat veilig is. Dat doe je heel goed. Maar geef ons de ruimte om binnen die kaders buiten de lijntjes te denken en met goede oplossingen voor onze eigen branche te komen.”

Markant Uden onderschrijft de gedachte van Weijers en wil graag bijdragen aan een oplossing om de branche op een veilige en verantwoorde manier te ontsluiten. Om die reden sloeg het theater de handen ineen met Tausch, met de exit-strategie als veelbelovend resultaat. “We geven deze- en volgende week presentaties aan alle theaterdirecteuren van Zuid-Nederland” aldus Wouda. Hij vervolgt: “En aan een groep bioscoopeigenaren. Want ook voor hen én voor schouwburgen, concertgebouwen en andere podia, lijkt deze strategie dé kans om op de juiste manier uit deze crisis te komen”.

De uitzending van EenVandaag is aanstaande zondag om 18.15 uur te zien op NPO1.

Lees ook:
Julia en David praten met: Jon van Eerd