De musical Spring Awakening beleefde gisteravond zijn tweede première.  De musical stond afgelopen zomer op het podium in het DeLaMar West, maar door uitverkochte zalen en grote vraag naar kaarten besloot producent Opus One de musical naar de grote zaal van het DeLaMar te halen. Nu de lockdown voorbij is, knalde deze meeslepende voorstelling het bomvolle theater gisteren goed in en maakte de vraag naar kaarten meer dan waar.

Spring Awakening gaat over een groep jonge mensen die in het jaar 1891 voor vele levensvragen komen te staan. Ze worstelen met het vinden van hun eigen identiteit in een tijd waar weinig werd gesproken over seksualiteit en ontwikkeling. Zelfmoord, abortus, kindermisbruik, onderdrukking en zelfontplooiing zijn grote thema’s in de musical. Toch blijft het verhaal actueel, ook in de huidige tijd worstelen jongeren nog steeds met dezelfde dilemma’s. 

Sinds de zomer is er een deel van de cast verwisseld voor nieuwe groep. Luuk Haaze (Melchior), Apollonia van den Brand (Wendla), Juul van der Laar (Moritz), Emily White (Ilse), Lot Berendse (Martha), Jeroen Sigterman (Hänschen), Philip Krom (Ernst), Daan van Dalen (Georg), Sterre-Luna Zangirolami (Thea), Rick Bok (Otto) en Jip Verdellen (Anna) nemen dit keer de honeurs waar. Aangevuld door de volwassen rollen, deze worden gespeeld door Wil van der Meer en Marisa van Eyle. Wat een mooie cast, allemaal verschillende personages met hun eigen problemen, zoekend naar antwoorden.

Om het verhaal te vertellen wordt het begeleidt door mooie kwetsbare liedjes, maar ook met rock muziek. De meeste rock nummers worden gezongen door Juul van der Laar en grijpen je naar de strot. Kippenvel hoe hij het gevecht in zijn rol als Moritz aan gaat en vecht tegen de machtsverhoudingen. Luuk Haaze en Apollonia van den Brand nemen de hoofdrollen van Melchior en Wendla voor hun rekening, een mooie combinatie van stemmen die je meenemen in het verhaal waarbij hun verboden liefde centraal staat. Spring Awakening is geen Disney musical om even lekker achterover te leunen, maar een voorstelling met een boodschap. Het zet de bezoeker aan tot denken, maar zonder neerslachtig gevoel achteraf.

De zaal zat gisteravond vol met collega’s, vrienden, mensen uit het vak en vele anderen. Het publiek was uitzinnig. Na sommige nummers moest de cast zelfs wachten met praten door het enthousiasme  van het publiek. De cast voelde dit zeker en na het sluiten van de gordijnen klonk dan ook een schreeuw van ontlading en blijdschap uit de coulissen. Wat een geweldige voorstelling, een die je zeker even moet gaan bekijken!

Tekst en foto’s: Marloes Romeijn

er zijn geen afbeeldingen gevonden