Dat Thalia Hollands Kroon keuzes maakt in hun producties die niet voor de poes zijn, bleek al uit hun vorige productie Fame en The Adams Family (door de Thalia Teens). Nu staan ze voor een nog grotere uitdaging in vooral dans maar ook een behoorlijke vocale uitdaging met hun nieuwe productie ‘Cats’.

Op zaterdag 18 maart ging in het Vikingschip in Den Oever deze al uitverkochte run in première. Al uitverkocht, dus de verwachtingen liggen hoog. Al weken zijn via de Facebookpagina alle voorbereidingen te volgen, worden alle katten voorgesteld. Wel 30 castleden vormen het schouwspel wat zich afspeelt op een vuilnisbelt en voor de ‘Jubikel’-katten is het de meest speciale avond van het jaar, het ‘Jubikelbal’. Eén van hen zal door Old Deuteronomy, oftewel oom Deuteromium, worden uitverkoren om opnieuw te worden geboren en een nieuw kattenleven te gaan beginnen. Grizabella, de glamour kat die jarenlang de wijde wereld heeft verkend, keert juist deze avond naar huis terug. Ze wil dolgraag weer contact met haar familie, maar tot haar verdriet willen ze niets van haar weten. Het kattenfeest wordt wreed verstoord wanneer Old Deuteronomy wordt ontvoerd door de schurkachtige Macavity (van Zonderen). De katten bundelen hun krachten en bevrijden hun leider. En deze wijze oude kater kiest uitgerekend Grizabella om herboren te worden…

De muziek is natuurlijk iconisch en elke kat(tensoort) krijgt zijn moment om te shinen. We zien in het creatieve team de bekende namen terugkeren van Michel Pranger voor de regie, Monique Kuiper heeft de mega uitdaging voor de choreografie en Jenneke Oomen heeft de taak om de zang te coachen. Jeroen Drenth is nieuw in zijn rol als dirigent en leidt het koor en de muzikanten. De musical is helemaal doorgecomponeerd, wat het voor de orkestleden nog lastig kan maken. De timing moet perfect zijn en het is behoorlijk aanpoten.

Voor de cast is het ook hard werken. Kruipen, springen, dansen, tappen, acrobatiek alles zit erin. Hoewel elk castlid daar een pluim voor verdiend geven we toch even een extra eervolle vermelding aan de kat die geblesseerd is geraakt. Annemiek (Scharrelnelis) liet zich echter niet kennen en deed zoveel mogelijk mee. Chapau. De kracht van Cats zit hem in het samenspel en in de details. Juist het stille spel moet in kattentaal zijn en dat deed men dan ook perfect. Bij slotapplaus bleek dat het publiek een favoriet zag in Rum Tum Tugger, de rol van de machokat die door Cas van den Berg met verve werd gespeeld. Adriaan maakte indruk met zijn krachtige Baritonstem als oom Deuteromium en leuk aanvullend detail was dat je in de pauze met oom en Rum Tum op de foto kon, iets dat we bij de professionele run ook hebben kunnen doen.

Een lange zit, dat wel, maar zeker de moeite de waard. Wanneer we na het slotapplaus dan ook nog een toegift krijgen gaat iedereen weer gretig zitten om van deze laatste noten nog te genieten. Daarna sluit dan toch echt het doek en mogen de castleden hun verdiende complimenten gaan ophalen bij familie en vrienden. Spinnend tevreden dat kan niet anders.

Wederom een knap staaltje theaterwerk van Thalia Hollands Kroon, wij kijken al uit naar het volgende avontuur.

Mariska Steenbergen

 [/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]