Studio 100 heeft vandaag bekendgemaakt dat de spektakel-musical 40-45 vanaf september 2024 in Nederland te zien zal zijn. Het was Joop van den Ende die producent Gert Verhulst overtuigde om deze unieke voorstelling ook in ons land te spelen. Studio 100 is ervan overtuigd dat het verhaal van deze donkere periode absoluut verteld moet blijven worden en brengt daarom een aangepaste versie die zich in Rotterdam afspeelt. 40-45 belooft een spectaculaire voorstelling te worden over vriendschap in tijden van oorlog en over wat polarisatie teweeg kan brengen tussen mensen. Het vernieuwende technische concept met rijdende tribunes zorgt ervoor dat de toeschouwers het verhaal op een intense manier zullen beleven. De voorstelling zal exclusief te zien zijn in de Midden Nederland Hallen in Barneveld, het verhaal van de voorstelling speelt zich af in Rotterdam. 

De Tweede Wereldoorlog betekende voor ons land een zwarte bladzijde in de geschiedenis en heeft op een ingrijpende manier zijn stempel gedrukt op onze samenleving. Het is een tragedie die nooit vergeten mag worden. Studio 100 wil daarom absoluut deze spectaculaire en intense voorstelling naar Nederland brengen met steun van Joop van den Ende.

Grensverleggend

Om het verhaal van 40-45 te vertellen werd een innovatief concept ontwikkeld met rijdende tribunes. Het publiek zit zowel letterlijk als figuurlijk midden in de voorstelling en dat zorgt ervoor dat je helemaal wordt meegezogen in het verhaal. Daarnaast passeert er ook een echte trein door de zaal, stort er een vliegtuig neer en zijn de toeschouwers te gast op een groot dansfeest met de swingende muziek uit de jaren ’40. Meer dan 80 acteurs op de bühne zorgen voor een unieke voorstelling die omwille van technische hoogstandjes niet gespeeld kan worden in een regulier theater, maar enkel in een theaterhal die groot genoeg is om deze immense productie te kunnen huisvesten. Die hebben we met de Midden Nederland Hallen in Barneveld gevonden. 

Gert Verhulst“We zijn trots dat we de spektakel-musical 40-45 naar Nederland kunnen brengen. De Tweede Wereldoorlog heeft in vele huiskamers zijn sporen nagelaten en dat verhaal willen wij als Studio 100 dan ook blijven vertellen. Naast de donkere scènes brengen we ook, en misschien vooral, een boodschap van hoop.” 

Joop van den Ende“Studio 100 heeft met de spektakel-musical 40-45 in België een indrukwekkend statement afgegeven: een grootschalige, spectaculaire musical die artistiek een grote kwaliteit met zich meedraagt, en tegelijk de grote gevaren van het opkomende fascisme blootlegt. Bovendien is 40-45 uitgegroeid tot het grootste publiekssucces uit de Belgische theatergeschiedenis. Het is voor mij, als producent en als groot theaterliefhebber, een eer om de Nederlandse versie van deze productie te ondersteunen en sterk aan te bevelen.”

Timo Kruft, eigenaar Midden Nederland Hallen, “Ik kijk er enorm naar uit om de spektakel-musical 40-45 in de Midden Nederland Hallen te mogen ontvangen. Samen met Studio 100 schrijven we heel graag mee aan dit unieke verhaal.”

In Nederland is Studio 100 tot nu toe vooral bekend vanwege zijn familieproducties zoals K3, Kabouter Plop en Mega Mindy. Studio 100 presenteert nu voor de eerste keer een productie die zich richt naar een volwassen publiek. In België heeft het bedrijf deze stap al langer gezet en is het afgetekend de grootste producent van musicals voor volwassenen. 40-45 was in België goed voor meer dan 750.000 bezoekers en is daarmee de meest succesvolle Belgische musical aller tijden. 

 Verhaal

De broers Dirk en Louis worden met een jaar verschil geboren en groeien op in een warm en liefdevol gezin. Ze worden hartsvrienden en niets lijkt hun band te kunnen breken.

Totdat de Tweede Wereldoorlog in alle hevigheid uitbreekt. Na het bombardement van Rotterdam kiezen ze elke een andere kant van de strijd. 

Langzaamaan komen ze lijnrecht tegenover elkaar te staan…

Audities van start

Vanaf vandaag kunnen acteurs zich inschrijven voor de audities van 40-45. Voor zowel de hoofdrollen als het ensemble zoekt Studio 100 Nederlands talent. De auditierondes vinden plaats in mei en juni in Amsterdam. Inschrijven kan via https://40-45.nl/audities

Wil je als eerste de beste plaatsen voor de voorstelling boeken, schrijf je dan nu in via www.40-45.nl of kijk hier voor meer informatie.