Sjakie heeft altijd minstens één pleister op zijn lichaam.
Hij kan onhandig zijn, maar als er muziek klinkt, danst hij. 
Jopie herken je meteen. Als ze rent, is ze net een paardje. Samen bedenken ze een challenge; een hele dag buiten zijn! Leuke spelletjes, een praatje maken met de buurvrouw en aan het einde zelfs een heus straatfeest! Maar wat nou als je naar de wc moet? Met veel fantasie verkennen Sjakie en Jopie hun wereld en ontmoeten ze de bewoners van hun kleurrijke straat.

Sjakie wordt gespeeld door Jasper Brinkman. Jasper studeerde af aan Artez met als hoofdvak Muziektheater en speelde al schoolvoorstellingen via Artiance. Hij zal binnenkort (ook) de hoofdrol van Bruno in 100% CoCo gaan spelen. Myrthe van der Vuurst de Vries, die de rol van Jopie speelt, studeerde af aan de opleiding Muziektheater van Codarts en heeft al vlieguren gemaakt bij o.a. Snowponies met Alex Klaasen.

Als duo zijn Jasper en Myrthe uitstekend op elkaar in gespeeld. Dat moet ook haast wel als je een interactieve voorstellingen met allerlei verschillende rollen speelt. Naast je rol moet je inspelen op elkaar maar zeker ook op het publiek. Wij vroegen hen dan ook achteraf hoe moeilijk het is om met (een zaal vol) kinderen te moeten spelen volgens script, afgewisseld met improvisatie. Myrthe geeft aan dat het juist heel leuk is om met de kinderen te spelen. ‘Vaak verrassend en grappig’. ‘Hoewel de zaal ook weleens stil blijft’, vult Jasper haar aan. ‘Dan proberen we het via de volwassenen en dat werkt vaak ook heel goed’.

Jan Groenteman is de muzikale aanvulling in de voorstelling. Jan is liedschrijver en pianist. Hij schreef nummers voor voorstellingen van Alex Klaasen, Paul de Leeuw, Henry van Loon, Arjen Lubach e.v.a. In 2021 won hij met Jurrian van Dongen en Keez Groenteman de Willem Wilminkprijs voor beste kinderlied voor Give me Some Skin (Klokhuis). 

Jan vormt samen met Kiki Jaski het jeugdtheatergezelschap Theater Jaski. Het gezelschap kenmerkt zich door bijzondere muzikale samenwerkingen tussen topmusici en acteurs, met pakkende nieuwe liedjes en fantasierijke verhalen voor jong en oud. Theater Jaski werkt nauw samen met Het Concertgebouw waar duizenden kinderen, ouders en leerkrachten hartstochtelijk meezongen met Meesters van de tijd en De helden van Rio.

Sjakie en Jopie het boek

Kiki is ook de moeder van Sjakie. Tijdens de pandemie werden op de Burgemeester van Tienenweg Sjakie (nummer 9) en Jopie (nummer 1) beste vrienden. Ze beleefden allerlei avonturen en iedereen in de straat zei: ‘wat een duo. Het lijkt wel iets uit een kinderboek!’. Daarop besloot Kiki de verhalen op te schrijven en zo ontstond het boek. Jan (en de vader van Jopie) schreven er liedjes bij en zo ontstond deze voorstelling. De liedjes zijn reeds te beluisteren via Spotify dus de kinderen konden al aardig meezingen met de vrolijke deuntjes.

Naast meezingen hadden de kinderen (leeftijd 3 tot 7 jaar) overigens genoeg te doen tijdens de voorstelling. Het licht bedienen door in hun handen te klappen, mee te helpen homoniemen te bedenken, de (muzikale) uitnodigingen voor het straatfeest versturen en uiteindelijk zelf ook onderdeel van dat feest te zijn.

Tot slot nog één verhaaltje (uit het boek van Sjakie en Jopie) en dan zit de challenge erop en moet iedereen weer naar binnen. Met een aftel en een handenklap gaat het licht weer uit en zit het, voor de meeste kinderen hun eerste, theateravontuur erop.

Sjakie en Jopie spelen nog op diverse plekken tot september 2025. Kijk voor details op www.sjakieenjopie.nl

Mariska Steenbergen