Na een jaartje te hebben moeten wachten schitterden de leden van musicalvereniging Belcanto gisterenavond opnieuw met een stuk van formaat: Side Show. Vanuit de Stadsschouwburg van Sint-Niklaas vertolkten zij de Belgische première van het stuk. Een intrigerend verhaal, op verbluffend hoog niveau gebracht.

Side Show vertelt het verhaal van de Hilton-zusjes Daisy en Violet, een Siamese tweeling die beroemd werd in de theater- en filmwereld van de jaren ’30 van de vorige eeuw. Het originele stuk is van de hand van Henry Krieger, die eveneens Dreamgirls componeerde en genomineerd werd voor vier Tony Awards, waaronder ‘Best Musical’. Arne Schögler van Belcanto hertaalde het stuk naar een Vlaamse versie, die geregisseerd werd door Dieter De Smedt en muzikaal begeleid door Marc Van den Broeck.

We ontmoeten Daisy (Evelien Bruers) en Violet (Liesje Bouwen) Hilton in de circustent van de Side Show, waar ze samen met andere ‘freaks’ tentoongesteld worden als winstgevende attracties. Greatest Showman-gewijs maken we kennis met de vrouw met de baard, de man met drie benen, de getatoeëerde dame, de moorddadige man, het wezen dat half man half vrouw is, de waarzegster, de hond-man, de vrouw zonder armen, het menselijke speldenkussen, de geschubde dame, meneer kannibaal en het Kozakkenduo. Als ‘fouten van God’ worden ze uitgebuit door hun circusdirecteur, die geen van hen naar waarde weet te schatten.

Op een dag wordt de tweeling opgemerkt door Terry Connor (Pieter Van Baevel) en Buddy Foster (Arne Schögler), talentscout en zangcoach-dansmeester bij het Orpheum Theatre. Zij hebben niet alleen oog voor de talenten van Daisy en Violet, maar erkennen ook hun menselijke kant, hun unieke karakters. Gaandeweg leren we de geschiedenis van de tweeling kennen en beleven we hun vlucht naar de vrijheid met Terry en Buddy richting Broadway. Al snel blijkt echter dat die laatste twee misbruik maken van de gevoelens van Daisy en Violet uit winstbejag, en dat de dames niet geapprecieerd worden om wie ze écht zijn.

Side show behelst de beklijvende tragiek van twee onafhankelijke karakters die door het lot letterlijk onafscheidelijk gemaakt zijn. Elk een eigen wil, elk haar eigen dromen, elk haar eigen verlangens, maar elk gedoemd om deze voor eeuwig met haar “sidekick” te delen. Dit intrigerende thema wordt kracht bijgezet door kostuums die tot de verbeelding spreken, een beweeglijk decor zoals het een echte musical betaamt en een liveorkest dat de sfeer tot in de zaal blaast. Daarenboven is de professionaliteit waarmee Belcanto dit stuk op de planken brengt bewonderenswaardig: actrices Evelien Bruers en Liesje Bouwen zijn ontzettend goed op elkaar ingespeeld, de dans en choreografie zorgen ervoor dat het ensemble een groot deel van het stuk mee vorm geeft, en ook de technische ondersteuning is niet van de minste.

Ontdek Side Show zelf in de Stadsschouwburg van Sint-Niklaas nog op 6, 11, 12 en 13 november. Tickets en info via https://www.belcanto.be/

Verslag: Lieze Jacobs