In 2003 kwam een groep jonge, muzikale Bergenaren op het idee om een vereniging te starten waarbij zang, dans en spel centraal staan. Dit idee leidde tot het ontstaan van ‘The MusiCompany’, een musicalvereniging waarin passieharmonie en enthousiasme centraal staan. Dit weekend spelen ze een geheel  zelf gemaakte productie: The Clue

The Clue een musical moordmysterie

Dit musical moord mysterie vindt op een bijzondere, Coronaproof manier plaats. Tijdens de voorstelling verplaatst het publiek zich in drie kleine groepen langs de verschillende taferelen om de moord op mevrouw van Dam op te lossen. Monika van Dam ligt dood onder aan de trap van het Zoomland Lyceum (de locatie is het Gymnasium Juvenaat in Bergen op Zoom). Een ongeluk? Zelfmoord? Een uit de hand gelopen ruzie? Of een moord met voorbedachten rade? 

Trend?

Het lijkt steeds meer een trend te worden dat het traditionele theater (gespeeld in lijstvorm met stabiele vierde wand) niet meer volstaat. Zagen we al eerder voorbeelden van ‘immersive’ theater (zoals bijvoorbeeld Hotel Wonderland) of een volledige zaal als podium (zoals bij One de musical) is ook The Clue een voorstelling met interactie. Carola Janse (productieleider) geeft aan dat dit vooral ontstond uit de noodzaak om leden te behouden. Behoorlijk wat leden gaven in de lockdownperiode aan het online repeteren lastig te vinden en nog meer de onzekerheid of je überhaupt tot spelen komt. In die tijd is het artistieke team aan de slag gegaan met het schrijven, bedenken en uitwerken van deze voorstelling die dus geheel Coronaproof is aan te bieden, iets dat de leden weer nieuwe energie gaf om door te gaan. 

Vol enthousiasme zie je dan ook de leden op het schoolplein iedereen verwelkomen. Al geheel in scene gezet als crimescene, gekleed in forensisch pak wordt keurig alles gecheckt en er is zelfs een ‘borrelbag-arrangement-uitgifte’ luik waar de bezoekers hun vooraf bestelde hapje en drankje kunnen ophalen. Gewapend met programmaboekje met notitieruimte en een vers geslepen potlood om alle clues te noteren worden de gasten verdeeld over de ruimtes. Wij lopen mee met Team Alfa, beginnend in de aula van de school. Elke ruimte (daarna nog het schaaktoernooi in de gymzaal en de docentenruimte) heeft een gelijksoortige opzet. Een rechercheur leidt het verhoor van de groep ‘verdachten’ in de ruimte. Ook wordt men in elke ruimte getrakteerd op een mooi nummer met zang en dans. We herkennen de melodie van ‘sta op en loop’ uit Urinetown maar met een geheel eigen geschreven tekst. Ook het ‘ken je mij’ uit de Zevende Hemel wordt omgeturnd naar een prachtige ode aan het slachtoffer. Het publiek kan de hints in hun boekje opschrijven en wordt tussendoor bevraagd of ze het al weten. De laatste ruimte is een klaslokaal waar de ontknoping plaats vindt via een filmpje van de cast. De dader is bekend en degene die het juist hadden zijn trots en praten graag nog na over alle hints. 

Een geslaagde middag dus! Gedurfde zet, hoop werk verricht maar zeker met positieve uitkomst en tevreden publiek. Nu op naar de volgende productie ‘All shook up’ voor volgend jaar november.  Zin om mee te doen? Kijk dan snel op www.themusicompany.nl  

Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen