Er zijn tijden geweest waar een musical concert een stadion vullende fenomeen was. Tegenwoordig kennen we het vooral als alternatief op een full company voorstelling met een beperkt gevulde zaal i.v.m. maatregelen, vaak 2x op een avond aangeboden. Zo ook gisteravond in het Zuidplein theater in Rotterdam, waar ‘Showstoppers in Concert’ was te zien. Een musicalconcert waar zes solisten (Ellen Evers, Marleen van der Loo, Tony Neef, Jorge Verkroost, Martijn Vogel en Niels de Mossenau) de mooiste nummers uit bekende en minder bekende musicals opvoerden, begeleid door een live-orkest en koor onder leiding van dirigent Richard Fitzhugh.

Nieuw producent is Stichting NDM Theaterproducties. Dit is een jong productiehuis dat zich richt op de ontwikkeling van jong talent. Door gevestigde acteurs, die naam hebben gemaakt in de grote professionele producties, te laten werken met semiprofessionele acteurs wordt er een nieuw inzicht gegeven aan de klassiek gerenommeerde musicals.

De avond begint met een ‘Wilkommen, Bienvenue’ door Jorge Verkroost uit de musical Cabaret. Ellen Evers is degene die we kennen we onder andere Cabaret, waar ze de rol van Sally Bowles vertolkte. Met het vertolken van Jasperina de Jong’s ‘Op één been kun je niet lopen ‘, laat zij zien dat het komische, verhaal vertellende acteren absoluut nog steeds tot haar talent behoort.
Tony Neef verkreeg aanzien in de theaterwereld door zijn werk in Miss Saigon. Wanneer op de achtergrond van het podium het logo verschijnt en Tony op komt, weet je al, dit wordt ‘Why God’. En ook nu laat hij weer zien waarom dit de rol van zijn leven is geweest, de bezieling en emotie die Tony in dit nummer stopt, verveelt nooit. Naast Ellen en Tony is ook Marleen van der Loo (Elisabeth) van de partij, we zien haar aankomend seizoen in Come From Away. Het thema van het concert is ‘Showstoppers’ and met ‘She use to be mine’ uit Waitress en ‘This is me’ uit The Greatest Showman, laat ze horen wat een showstopper doet en blaast ze met deze nummers het publiek om ver. Het nummer uit Drie Musketiers “Ik ben een vrouw’ dat Marleen met Ellen én een lid van NDM (Kelly de Bruin) brengen, is een mooi moment tussen de dames waarin je ziet dat het écht super fijn is ‘dat we weer kunnen’. Martijn Vogel (The Addams Family) vertegenwoordigt met zijn keuze van het nummer ‘I’d rather be me’ uit Mean Girls, de nieuwe generatie musicals. Toch is hij niet voor 1 gat te vangen want het ‘een simpel liedje’ uit Was Getekend,  laat zien dat hij (nog steeds) van alle markten thuis is.

Aan Jorge Verkroost (Ciske de Rat) en Niels de Mossenau (Lelies) was de eer om de komende productie van NDM aan te kondigen. In dit gedeelte van het concert wordt het publiek getrakteerd op een heus showblok uit de musical Lelies. Alle leden hebben gedurende het concert zijn of haar aandeel maar hier staan ze allemaal als groep om te laten zien waarom NDM doet wat ze doen. En drietal nummers geeft hen de kans om het publiek enthousiast te maken voor de aankomende decembermaand wanneer ze deze voorstelling gaan brengen. En dat is meer dan gelukt.
En dan is de avond omgevlogen en eindigt men met het prachtige nummer uit Dear Evan Hansen “You wil be found”. Van alle kanten, zowel podium als zaal, wordt je omringd met een gevoel van ‘We zijn er weer, we kunnen weer, we gaan ook weer’.
Nu dan misschien nog in een theater en nog onder de druk van maatregelen, maar laten we hopen ook weer binnen afzienbare tijd op stadion vullend niveau!

En tot die tijd spreken wij de hoop uit dat dit soort initiatieven blijven, want het is een heerlijke theaterbeleving; betaalbaar, en voor breed publiek. Wij zeggen: Encore!

Mariska Steenbergen