Sam Weytjens studeert Muziektheater aan de Fontys Hogeschool der Kunsten in Tilburg en speelde gisteren zijn eindexamen met de titel ‘Alex in Wonderland’.

Het toneel was een grote steriele kamer die alle kou uitstraalde van het ziekenhuis maar toen het verhaal van Alex begon, deed het theaterlicht wonderen en ontstond een sfeer die paste bij het absurde, komische maar ook ontroerende verhaal. De aankleding was helemaal in de geest van het ziekenhuis en medische hulpmiddelen waren zelfs in de kleding verwerkt.

Alex in Wonderland

Alex bezoekt zijn vriend Alfred in het ziekenhuis van wie zijn gezondheid steeds sneller achteruitgaat. De dokters zeggen dat hij niet lang meer heeft, maar Alex kan zijn grote liefde niet zomaar achterlaten. Hij besluit Alfred mee te nemen in het verhaal van Alice in Wonderland.

Sam straalt rust uit in zijn spel en neemt alle tijd om in zijn rol van Alex het verhaal van Wonderland te vertellen maar Alfred (Ward van Klinken) heeft die tijd niet en voelt dat zijn dood nadert. De verpleging verandert in het verhaal in de personages van het verhaal en langzaam ontvouwt zich het verhaal waarbij creatief gebruik wordt gemaakt van de beperkt aanwezige middelen zoals een kast en een zwarte paraplu die verandert in de Cheshire Cat.

Samenspel

Het samenspel tussen Sam en Ward is mooi en intens en en zij vertellen dit mooie verhaal gedreven aan het publiek in het geheel gevulde Academietheater. Alex wil het hele verhaal vertellen en soms het verhaal stoppen om Alfred, die de rol van het Witte Konijn speelt,  maar zo lang mogelijk bij zich te houden. Alfred treitert hem als de Maartse Haas om Alex te dwingen het verhaal te stoppen maar Alex laat zich niet vermurwen en geeft niet toe. Als ze uiteindelijk ontsnappen uit Wonderland geeft Alex toe aan het feit dat Alfred zal overlijden en accepteert zijn dood.

Sam weet in zijn rol alle snaren te raken die de rol van Alex met zich meebrengt en met zijn mooie stem vertolkt hij de mooie nummers met de juiste emoties zodat je voelt wat hij doormaakt. Ook Ward van Klinken speelt zijn rol met overtuiging, passie en emoties.

De heren worden bijgestaan door Naimoa Bayo, Kees Nieboer en Bridget Looijmans die afwisselend de rol van verplegend personeel als de diverse rollen uit het stuk voor hun rekening nemen.

Cast:

Sam Weytjens
Ward van Klinken
Naima Bayo
Kees Nieboer
Bridget Looijmans

Regie: Brigitte Odett
Muzikaal leider: Jelle Ruijssenaars
Vertalingen: Philip de Krom, Mats van Klinken, Ward van Klinken & Sam Weytjens