We mochten van de zomer al een week genieten in het ITA maar nu zijn ze toch echt los! De cast van de Rocky Horror Show is terug uit het sterrenstelsel Transalvania en neergestreken in Amersfoort voor de feestelijke regionale première, als start van de tour die voor nu tot januari 2022 gepland staat in diverse theaters door Nederland.

De ROCKY HORROR SHOW is een hommage aan de klassieke B-sciencefictionfilms en horror-genres met onweerstaanbare rockmuziek. De eerste musical in de jaren zestig die toen al stond voor diversiteit en het aandurfde vrije seksualiteit uit te beelden. Voor de hedendaagse normen overigens geen schokkende onthullingen, hoewel wellicht bij bepaalde leeftijdsgroepen wat oortjes zullen gaan gloeien. 

De show is een hysterische parodie op de klassieke science fiction- en B-horrorfilms en kent een lange traditie van heftige interactie met het publiek, met cult-hits als ‘Let’s do the time warp again’. Iedereen die nog nooit bij een live uitvoering van ROCKY HORROR SHOW is geweest, staat bekend als een Rocky Horror Virgin. Voor elke eerste keer geldt; een goede voorbereiding is het halve werk. Hoewel dit nog wel verschilt per theater wordt ons verteld. Was het in Dronten een compleet gekkenhuis, in Amersfoort was het publiek wat minder op de hoogte van de attributen en hun plek in de show. Mensen schroom niet, neem de krant, het feesthoedje en de spel kaarten met een gerust hart mee, het is zoveel leuker als iedereen mee doet! Gelukkig is de Timewarp daarin gegarandeerd succes. De echte Rocky fans staan gelijk al, de rest wacht op het sein om mee te doen.

Ook bij ‘volg het licht’, waar slechts je telefoonlampje voor nodig is, gaat vrij snel de hele zaal mee wat al voor unieke momenten zorgt, maar bij de ‘Time Warp’ wordt echt het dak eraf geblazen qua energie vanuit de zaal en op het podium. Dat dit alles zorgt dat (Esmee Dekker voorspelde het al eerder) de productie door de theaters vast ‘gehaat’ wordt, aangezien de zaal tegen de pauze als een veldslag aandoet met alle confetti en andere attributen verspreid over de vloer is dan bijzaak.

Deze ‘Nederlandse’ versie, vertaald door Jeremy Baker, is meertalig. Zo zullen o.a. de nummers Let’s do the Time Warp Again, Coming Home en Hot Patootie geheel in het Engels zijn en andere nummers deels in het Engels, waaronder Touch Me en Sweet Transvestite. Hoofdrolspeler Sven Ratzke, in de rol van de excentrieke dr. Frank-N-Furter schakelt moeiteloos tussen de talen en ook de rest van cast speelt of er nooit een tussenpauze is geweest. Toch is de verstaanbaarheid hier en daar wat minder, maar dat mag de pret niet drukken.

Een heerlijke show, een uniek avondje uit, waarbij het ‘weer mogen’ voor dynamische momenten zorgt op een manier waarop theater bedoeld is; verbindend, vermakelijk en verbroederend.

Wil je weten waar je deze unieke theaterbelevenis kan zien? Kijk dan op www.degraafencornelissen.nl 

Verslag: Mariska Steenbergen
Foto’s: Wilma van der Werf