Na langdurige stilte in de theaters horen we nu weer steeds meer geluiden uit de openstaande deuren en ramen van repetitielokalen, achtertuinen en diverse huiskamers komen.

Verenigingen, leden, acteurs, technici, producenten van bestaande, en dus nog ‘lopende’ producties, vinden hun weg naar het theater weer en de nieuwe producties hebben een perspresentatie of, zoals vandaag, een 1e scriptlezing.

Een jaar na de geplande kennismaking met o.a. dr. Frank-N-Furter (Sven Ratzke) is vandaag alsnog het startsein gegeven van de repetitieperiode van The Rocky Horror show, een nieuwe productie gebracht door de Graaf en Cornelissen. De ROCKY HORROR SHOW is een hommage aan de klassieke B-sciencefictionfilms en horror-genres vol libido-testen met onweerstaanbare rockmuziek. Genomineerd voor 5 Tony Awards, is de ROCKY HORROR SHOW wereldwijd een fenomeen.

Het verhaal

Het pas verloofde stel Brad (Sammir Hassan) en Janet (Esmee Dekker) raakt verzeild in de wereld van de bizarre dokter Frank-N-Furter en zijn volgelingen. De stormachtige avond ontaardt in een regelrechte libidotest waarbij seksuele escapades vele grenzen doen vervagen. ‘Don’t dream it, be it’.

Cast

Naast eerder genoemden zien we ook Yoran de Bont in de rol van Rocky en musical-vedette Ellen Pieters als Magenta (de zus van Frank-N-Furter). Erik Brey fungeert als verteller en we zien Bob van de Weijdeven, Isabel Diaferia, Jary Sluiter en Anna Joan als inwoners van Transalvanian. Het hulpje van de dokter, Riff Raff, wordt gespeeld door Raymond Kurvers. Columbia, een groupie die groot fan is van Frank-N-Furter, is de rol voor Sabine Beens en Eddie, de man van Columbia (maar ex-lover van de dokter) wordt gespeeld door Barry Beijer.

De cast is super enthousiast, Barry vertelt ons dat alles veel emotioneler is dan hij had verwacht. Hij verwoord het mooi met ‘het merken dat hij weer meer zichzelf aan het worden is’.

Stagiaire Isabel vindt het nog heel nieuw allemaal. Wat onwennig poseert ze voor de toegestroomde pers maar het gaat haar uitstekend af! Weer een mooie kans voor haar (en Bob) om in een grote productie ervaring op te doen.

De eerste musical uit de jaren zestig die toen al stond voor diversiteit en het aandurfde vrije seksualiteit uit te beelden. De show kent een lange traditie van heftige interactie met het publiek, met cult-hits als ‘Let’s do the time warp again’.

De première vindt plaats deze zomer in het ITA en is vanaf 27 juli te zien in diverse theaters door heel Nederland. Het ITA staat bekend om zijn culturele bijdrage aan Pridemonth. Zo zagen we al eerder producties als Funhome en Small Town Boy. Hans Cornelissen herinnert zich de voorstelling in het toen nog Stadsschouwburg gehete theater. ‘Met een show als Rocky Horror kunnen we een bijdrage leveren aan het gevoel van vrijheid en de individuele preutsheid die steeds erger wordt een tegen geluid geven. Die vertrutting van de samenleving zal kennis maken met het op zoeken van de grenzen van seksuele vrijheid en diversiteit on stage, en laten we hopen ook meer er buiten. ‘ De voorstelling wordt een non replica vertelt Hans ons. En geheel eigen versie, om een voorbeeld te geven; het verhaal speelt zich af in een oud theater i.p.v een kasteel.

Na uitgebreid de tijd te hebben genomen voor de pers, de fotografen en de interviews is het rond de middag toch echt tijd om aan de bak te gaan. Regisseur Martin Michel kan niet wachten om te beginnen en laten we wel zijn, het is over zes weken ook al zover!

Fijn te zien dat er weer dingen staan te gebeuren, zeer benieuwd naar dat wat komen gaat! Kijk voor info over de Rocky Horror show op: www.degraafencornelissen.nl

Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen