Vandaag was dan de langverwachte perspresentatie van de musical Checkpoint Charlie in Utrecht waar de cast voorgesteld werd. De cast bestaat uit Job Bovelander, Pieter van Nieuwenhuyze, Linda Verstraten, Wim van den Driessche, Jeffrey Italiaander, Alex van Bergen en Sanne den Besten. Marleen van der Loo kon helaas niet aanwezig zijn. 

 

Stef Bos is verantwoordelijk voor de liedteksten, Helmer Kant is de componist van de muziek en de regisseur is tevens ook de producent, Fons van Rongen.

Het gaat hier om een nieuwe productie die zich afspeelt in Berlijn op het moment dat de muur gerealiseerd wordt en vrij verkeer ineens niet meer mogelijk is. De cast staat te trappelen om te gaan beginnen en wij waren bij het aansnijden van de taart.

Fons van Rongen heeft met Goedemorgen Theaterproducties al zijn sporen verdiend met het verhaal van Hugo de Groot en recentelijk met Richard III. Wij zijn benieuwd naar deze musical.

Checkpoint Charlie, de musical

Een musical over De muur die hen verdeelt én verbindt.

Op 13 augustus 1961 werden Oost- en West-Berlijn in één nacht verdeeld door prikkeldraad. In de nieuwe Nederlandse musical Checkpoint Charlie, met liedteksten van Stef Bos, volgen we Berlijners die van de ene op de andere dag vrienden en familie, kansen en mogelijkheden moeten missen omdat ze niet meer welkom zijn in de andere helft van hun stad. 

De droom van de zangeres die op doorbreken staat, spat uiteen op het fonkelnieuwe prikkeldraad, terwijl de groenteman, haar vader, zijn waar verkoopt zoals altijd; hij is tevreden in de DDR. De slenterende grenswachter die helpt om het prikkeldraad te veranderen in beton begrijpt eigenlijk niet wat hij hier doet. Hij praat met de oma die haar pasgeboren kleinkind niet kan bezoeken vanwege de muur. De andere kant van de muur: het westen, waar ook niet iedereen tevreden is. Want wat als je bent opgegroeid in het oosten, je je moeder moet missen en je hebt een man, een ambitieuze fotograaf, die niets van dit gemis begrijpt.

En daar, bij het checkpoint, staat de Amerikaanse soldaat op wacht. Hij ziet de mensen die op ‘prikkeldraadzondag’ wakker zijn geworden in een parallelle wereld. Hij ziet ze in het duister tasten, gescheiden van hun familie, hun dromen en de stad zoals ze die kenden. Door de muur. De muur die hen verdeelt én verbindt.

Videoverslag volgt later vandaag

Meer informatie vind je hier.