Na vele eerdere producties van De Graaf & Cornelissen Entertainment brengen zij vanaf 18 februari Les Misérables weer terug de theaters in. Vandaag hebben theaterproducenten Hans Cornelissen en Ruud de Graaf in het Chassé theater in Breda het 75.000 ticket overhandigd aan vier Brabantse castleden. De castleden Vajèn van den Bosch (Eponine), Sem Gerritsma (Cosette), Yannick Plugers (Thénardier) en Yoran de Bont (Grantaire), waren als oorspronkelijke Brabanders uitgekozen om vandaag aanwezig te zijn. Dat er al 75.000 tickets verkocht zijn, duidt op een goede verkoop. Dit kan ook bijna niet anders, want ‘Holland is gonna be worldcast’, liet Hans Cornelissen weten. Ondanks dat de producenten erg trots zijn op de Nederlandse cast, was dit echter een uitspraak van het Engelse team.

Het is ongelooflijk hoe Les Miserables al 36 jaar een wereldwijde impact creëert. De verwachtingen liggen hoog, maar met de vernieuwde versie zou deze variant nog spectaculairder worden. Geen veranderd verhaallijn, wel een andere vormgeving. Waar de eerdere productie Evita van deze producent door Nederland toerde met 2 vrachtwagens, zal Les Miserables dat gaat doen met 14. ‘Deze versie is iets rauwer, iets echter en meer aangehaakt bij deze tijd’, laat Hans Cornelissen weten.

Echter was het auditieproces niet gemakkelijk. De castingperiode liep precies in de coronatijd, waardoor deze ruim 6 maanden in beslag heeft genomen. Vele castings verliepen dan ook via Zoom, waardoor het nog moeilijker was om een geschikte keuze te maken.

‘Mijn auditieproces was ook anders dan anders, laat Sem Gerritsma, die de rol van Cosette speelt, weten. ‘De eerste twee rondes gingen goed, maar toen kreeg ik corona. Nadat ik hersteld was, mocht ik terug op auditie komen voor een duet met Marius. Mijn stem deed het niet meer, hierdoor lukte het niet om een hoge noot te halen. Je stem veranderd nadat je ziek bent geweest, maar tijdens de laatste tape perste ik nog net de hoge noot eruit.’

Ook voor Yannick Plugers, die de rol van Thénardier speelt, was het een onwerkelijk auditieproces. ‘Ik ben gewend om voor een ensemble rol in combinatie met een understudy rol of cover te gaan’, verteld Yannick ons. ‘Ditmaal verwachtte ik hetzelfde proces in te gaan. Toen ik het telefoontje kreeg dat ik deze rol mocht gaan spelen, had ik zo’n euforisch gevoel. Ik ben helemaal uit mijn dak gegaan.’

Op 3 januari beginnen de repetities. Twee maanden lang gaat de cast repeteren in de Kunstlinie in Almere. Zowel cast als crew kunnen niet wachten om aan de slag te gaan.

Yoran de Bont zal te zien zijn als Grantaire, maar deed ook auditie voor Javert en Jean Valjean. Deze rollen mag hij beide gaan coveren en Yoran ziet dit echt als een cadeautje. ’Dit klinkt gek, maar ik vind het eigenlijk wel lekker dat ik niet de first cast heb gekregen’, laat Yoran ons weten. ‘Het zijn van een first cast brengt een behoorlijke druk met zich mee. Ik mag nu alle rollen spelen die ik zo graag zou doen, zonder dat ik die druk moet ervaren’. Ik ga drie hele uiteenlopende rollen spelen en dat is te gek’. Verder bereidt Yoran zich nu voor op het repetitieproces. Hij heeft de show al meerdere keren in London gezien en luistert veel naar de muziek.

Ook Vajèn van den Bosch bereid zich al voor op het repetitieproces. Vorige week was ze nog in Londen om de show daar te zien. ‘Als 8-jarig meisje auditeerde ik ooit op de rol van kleine Cosette en kleine Eponine’, deelt ze ons mee. ‘Toen was ik veel te enthousiast en dit ging mis door te veel overgave. Dat ik deze rol nu mag gaan doen, voelt als een droom die uitkomt. Ik kan niet wachten om te beginnen.’

Op 5 maart 2023, vindt de première van Les Miserables plaats in Koninklijk theater Carré in Amsterdam. Verder kun je Les Misérables gaan bewonderen in Rotterdam, Den Haag, Maastricht, Groningen, Breda, Apeldoorn, Almere en Eindhoven.

Voor meer informatie en kaartverkoop: www.lesmiserables.nl

Amber de Rooij en Danique Broekman