Zondag 15 oktober ging de musical Pietje Bell en de Bende van de Zwarte Hand in première in de stadsschouwburg van Haarlem. Pietje Bell is een echte feel-good familiemusical gebaseerd op de bekende klassieker van Chris van Abcoude. 

Pietje Bel

Het stuk zelf gaat over Pietje Bell, die met de beste bedoelingen vaak in de problemen komt. Zo vinden haar meester Jozef Geelman (Martijn Vogel) en haar tante Cato (Els Damen) dat ze nog wel wat bij te leren heeft aan regeltjes en structuur. Dit komt waarschijnlijk door het speelse karakter dat Pietje heeft, waardoor zij hier en daar een grapje of wat kattenkwaad niet uit de weg gaat. De vader van Pietje (Michael de Roos) kan daar gelukkig wel om lachen. Martha (Anne-Fleur van der Hoeven), de zus van Pietje, helpt haar graag waar ze kan. Al wordt ze hierdoor soms onverhoopt meegetrokken in de problemen die Pietje veroorzaakt.

Dat Pietje echter een hart van goud heeft, wordt tijdens de musical goed benadrukt. Als blijkt dat een rijke zakenman de wijk waar Sproet woont wil vervangen met nieuwbouw, komt ze in actie om haar vriend Sproet te redden. Om dit voor elkaar te krijgen richten ze de Bende van de Zwarte Hand op, bestaande uit Pietje Bell zelf, Sproet, Engel, Peentje en Blikkie. Of dit lukt, kom je te weten door deze voorstelling te bezoeken. 

 

Spanning en plezier

De opwinding voor deze musical was al voelbaar bij aankomst. Bij het theater waren veel gezinnen aanwezig. Een aantal kinderen waren in Pietje-Bell stijl verkleed, in spanning wachtend op het opengaan van de deuren. De rode loper was voor het theater uitgerold en de kinderen speelden nog even op het plein, waar een bubbelmachine zorgde voor veel plezier.  

Nadat het publiek plaats had genomen in de zaal begon de musical. Met humor en directe interactie met het publiek werd het stuk geopend, waardoor de sfeer er gelijk in zat.  

Dat de musical een échte familiemusical is, kon je duidelijk merken in de zaal. De kinderen in het publiek waren aan het genieten en zaten er helemaal in. Met de vrolijke nummers werd enthousiast meegeklapt. Er werd volop gelachen bij de vele humoristische grapjes. Maar niet alleen de kinderen vonden het leuk! Door een aantal grappen met knipogen naar de volwassenen in de zaal, werden ook zij zichtbaar vermaakt. 

Vooral de rollen van Jozef Geelman, de rijke zakenman, de secretaresse én de pientere grapjes van Peentje, zorgden meermaals voor geschater van het hele publiek.

De rol van Pietje werd op een natuurlijke manier gebracht. Waar bijzonder geschakeld werd door de jonge actrice tussen een rebelse, een liefdevolle en een enthousiaste Pietje.

Cast

Het samenspel tussen alle spelers, in zowel hilarische als hartverwarmende scènes, had een goede chemie. Je kon zien dat zij het naar hun zin hadden tijdens het spelen van de rollen. 

Pietje Bell en de Bende van de Zwarte Hand is een musical waarin vriendschap, liefde, familie, trouw en een goed geweten centraal staan. Het bekende verhaal is in een nieuw jasje gestoken, dat goed lijkt te passen. De energie spatte van het podium af. Een aanrader voor het hele gezin. 

Deze feel-good musical speelt tot en met februari in verschillende theaters in Nederland. Kaartjes zijn te verkrijgen via www.repentertainement.nl 

Foto’s: Lisa Janssen
Video en verslag: Eline van den Vonder