Van 13 tot en met 16 juni 2024 brengt Theatergroep SPOT, onder leiding van regisseur Ino Mijland en Muzikaal Leider Richard FitzHugh, de klassieker RENT naar Theater Korzo in Den Haag. Op 17 juni werd de Nederlandse versie van de oorspronkelijk Amerikaanse rockmusical, gepresenteerd in Rijswijk.

Rent

RENT vertelt het verhaal van een groep vrienden in New York City die worstelen met liefde, vriendschap en ambitie in een wereld met onbetaalbare huurprijzen. We volgen documentairemaker Mark die besluit een film te maken (zonder script) over het leven in zijn eigen kunstenaarswijk. De set is het kraakpand waar hij en zijn vrienden wonen, de verhaallijn is hun leven. In deze verhaallijn komen veel maatschappelijke thema’s voorbij, die nu niet meer actueel zijn maar wél te verbinden zijn aan onze huidige wereld. Zo speelt de musical zich in de Amerikaanse jaren 90 af, tijdens de HIV / AIDS – pandemie, waarbij veel mensen zijn gestorven. Ook wordt er gevochten tegen het kapitalisme. De musical gaat over (zelf)acceptatie, verlies en liefde.

 

Tijdens de perspresentatie bracht Theatergroep SPOT deze thema’s in een 5-tal nummers ten gehore. De groep liet een verscheidenheid aan liederen zien, waarin liefde, acceptatie en verlies zichtbaar werden. Op 3 tafels, die tijdens dit moment van de presentatie waarschijnlijk symbool deden als bedden, lagen 3 koppels tijdens een nummer bij elkaar. Op één van die bedden lag een mannelijk koppel waarbij een van de partners overduidelijk ziek was en de steun mocht ontvangen van zijn partner. Tijdens dit mooie nummer werd op een prachtige manier getoond wat verlies met mensen doet. Hierin heeft de theatergroep laten zien wat zij in huis hebben. Goede acteurs met prachtige stemmen die een verhaal kunnen brengen dat écht binnenkomt.

De mooie stemmen kwamen al tijdens de warm-up naar boven, waar wij als pers deze keer ook even bij mochten zijn. De groep bestaat uit 32 spelers, die een krachtig geheel vormen tijdens de samenzang maar uit 32 unieke mooie stemmen bestaat. Tijdens het brengen van de solo’s werd duidelijk dat de stemmen ook individueel indrukwekkend waren. Met power en overtuiging, maar waar nodig met innemendheid, werden de nummers gezongen. Met als krachtig eindstuk het nummer ‘La Vie Bohème’, waarin de spelers de bohémian lifestyle nog eens duidelijk naar voren brachten.

Met deze kleine sneak-preview wordt de nieuwsgierigheid van deze musical goed aangewakkerd. Hoe overleven deze jonge bohemiens in het snelle en chaotische New York van de jaren 90? Wat als hiv en aids je leven veranderen? En wat doe je als je wilt blijven vechten tegen het kapitalisme, maar jezelf daardoor dreigt te verliezen?

Helder is dat SPOT de capaciteiten in huis heeft gehaald om deze voorstelling geloofwaardig te brengen, op een manier die ervoor kan zorgen dat het verhaal écht binnenkomt bij het publiek. Bij een bezoek aan deze voorstelling verwachten wij een publiek dat geniet, maar ook een spiegel wordt voorgehouden naar zowel de kijker als naar de maatschappij. Een combinatie die zeker de moeite waard is om te gaan bezichtigen.

Meer informatie en tickets zijn verkrijgbaar op deze site.

Dit kan van 13 tot en met 16 juni. Tickets zijn verkrijgbaar via: https://denhaag.com/nl/agenda/theatergroep-spot-rent

Foto’s en verslag: Eline van den Vonder