Op een plek voorbij je mooiste dromen, diep in de bossen van het Donkere Woud en verscholen voor hen die niet kunnen lezen, ligt het magische oord; OMNIA.

Jarenlang regeren de goede prins Bonifacius en kwade prinses Hiranur in vrede en balans over het land. Maar op een avond ging het mis; in de poging het kwaad uit OMNIA te verjagen werd prinses Hiranur van de zijde van haar broer prins Bonifacius getrokken. Het land werd verwoest en verhalen werden vernietigd.

Ver buiten OMNIA groeit een meisje op in de beschermende armen van haar ouders. Al sinds kleins af aan luisterde Dilly naar de verhalen van haar favoriete sprookjesboek OMNIA. Maar dan wordt die wereld werkelijkheid: Dilly wordt naar OMNIA gehaald om het land te redden. Ze duikt in het sprookjesboek en schiet te hulp, kan zij OMNIA redden?

Deze wonderlijke wereld van OMNIA werd met veel liefde en enthousiasme gepresenteerd in Theater de Berenkuil, in Utrecht, door de cast en crew van Volle Zaal Producties.

Deze voorstelling is gebaseerd op wat regisseur en schrijver Jean-Paul Duijst-Bergervoet om zich heen zag bij de kinderen aan wie hij o.a. theaterworkshops gaf. Hij vond het zorgwekkend om te merken dat jonge kinderen al worstelen met thema’s zoals prestatiedruk en succesvol zijn. Deze waarnemingen vormden de basis van het verhaal van deze nieuwe familiemusical.

De voorstelling is een perfect voorbeeld van een goede (kinder)musical. Alles klopt, spel, zang en dans komen mooi samen en vullen elkaar aan. Voor de muziek heeft componist Jacob de Groot gekozen voor een mix van Oost-Europese volksmuziek en Tsjaikovski, waardoor het hele verhaal karakter krijgt.

Gedurende de musical wordt er gespeeld met de principes goed en kwaad, door het fijne spel van de acteurs en de wijze lessen die voorbijkomen krijgen deze keuzes steeds meer noodzaak en gewicht. Iets wat je niet vaak ziet bij kindervoorstellingen, maar wat mij betreft zeker vaker mag!

OMNIA is een magische en avontuurlijke familiemusical (7+) over jezelf, als kind, ontdekken en opgroeien in een maatschappij waar geluk gelijk staat aan succesvol zijn en presteren zo belangrijk is. Wat gebeurt er als je niet de kans krijgt om te leren van tegenslagen en verdriet, als er enkel goed is en geen kwaad? Als je niet leert zelfredzaam te zijn of alle kansen moet benutten die je toegeworpen krijgt? Groei je dan op tot een gelukkige volwassene? Stof tot nadenken voor jong en oud.

OMNIA is vanaf oktober 2020 te bewonderen in Theater de Berenkuil, in Utrecht, en gaat (hopelijk) daarna op tournee langs verschillende theaters en BSO’s. Meer informatie kunt u vinden op de website www.vollezaalproducties.nl.

Cast: Maud Swinkels, Rick Duijst-Bergervoet, Isa Gommers, Janneke Hetharia, Amber Sluis en Sven Stevens.

Crew: Jean-Paul Duijst-Bergervoet (schrijver en regisseur), Jacob de Groot (muziek), Rick Duijst-Bergervoet (kostuums en decor), Amber Sluis (choreografie) en Lenneke Feenstra (productieleider).

Verslag: Pien van Meegen