Met al eerder een musical over Willem van Oranje en een voorstelling over Richard de 3e om maar niet te spreken over het succes van Soldaat van Oranje kunnen we wel spreken van een trend in theaterlandschap in de categorie ‘koninklijke geschiedenis’.  In mei dit jaar kan men het verhaal aanschouwen van ‘De Gravin van Holland’ gebracht door Theater Teylingen uit Sassenheim. Zij presenteerden zichzelf en hun theatervoorstelling aan de pers op donderdag 19 januari en Musicalsites mocht ook op audiëntie.

In een prachtig door vrijwilligers opgebouwd theatertje (60 plaatsen) dat met alles kunst en respect voor theater uitademt worden wij bij binnenkomst hartelijk welkom geheten en zien we al wat teasers van de indrukwekkende kostuums

Theater Teylingen

Theater Teylingen is in 2016 uit passie en drive geboren. De organisatie is inmiddels uitgegroeid tot een veelzijdig creatief platform. Er is geen winstoogmerk, uitsluitend de wens en drive om mooie voorstellingen te creëren onder aansturing van professionals. Patrick Norman de Ridder en Annemieke van der Ploeg zijn de drijfveer achter deze passie en zij hebben een stabiel en kwalitatief netwerk om zich heen gebouwd. Zo bedankt Annemiek in haar inleiding de aanwezige Joke Bruis voor haar support en inzet voor de Stichting. Met tomeloze energie en creativiteit op alle vlakken zijn prachtige voorstellingen van hoog niveau gemaakt, allemaal met het respect voor het theater en de kunst van het vak voor ogen houdend.

Men kiest daarbij geen doorsnee musicaltitels als we kijken naar voorgaande voorstellingen als ‘de jongen in de gestreepte Pyama’, ‘Quasimodo’ en ‘Allo Allo’. En ook de komende voorstelling is niet echt een doorsnee titel waarmee we worden meegenomen naar het leven van Jacoba van Beieren, ook wel ‘De Gravin van Holland’ genoemd. Patrick vertelt dat toen hij getroffen was door Corona en in de fase van afscheid en stilte zat, hij ‘zijn stuk voor ogen heeft gezien’. Wanneer hij weer wakker wordt, zijn droom nog goed op zijn netvlies is hij direct gaan creëren. Hij ging zich verdiepen in de persoon (Jacoba van Beieren) en hoewel niet alles wellicht tot in historisch detail kloppend, dit is zijn interpretatie van het verhaal van ‘De Gravin van Holland’.

Wat weten we nu eigenlijk van De Gravin van Holland?

Jacoba van Beieren is één van de beroemdste vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Ze was moedig en standvastig in een moeilijke politieke episode uit de vaderlandse geschiedenis. Ze kreeg de titels gravin van Holland en Zeeland na de dood van haar vader en niet iedereen was het hier mee eens.
In een mannenwereld vol intriges en geweld wordt zij vaak voor moeilijke dilemma’s geplaatst. Degenen die zij het meest liefheeft, ontvallen haar in korte tijd op haar 16e. Een spannende periode volgt, met haar oom, de bisschop van Luik, als haar grootste tegenstander.

Ondanks alle tegenslagen vindt zij uiteindelijk toch de liefde. Nog maar 35 jaar oud, sterft zij in de armen van Frank van Borssele.
Manon Verbaan speelt de 16 tot 25 jarige Jacoba. Zij is al jarenlang verbonden aan het theater en vond ook deze rol een geweldige uitdaging om te spelen. Wel zwaar, want in de drie kwartier dat zij speelt is het vol gas, verkleden terwijl je speelt, gewoon topsport volgens eigen zeggen. Zij brengt op de presentatie het nummer ‘Hou van wie ik ben’ en is daarbij in vol kostuum wat direct een prachtig plaatje oplevert. Daarbij overtuigt zij ons dat het met de zangkwaliteiten ook wel goed zit.

Cast en creatives

Naast Manon spelen er nog anderen Jacoba. Een kinderversie, de jeugdige Jacoba en uiteindelijk de volwassen Jacoba. Vader, moeder, alle mannen in haar leven en haar aartsvijand haar oom worden allemaal voorgesteld door Patrick. De ijzersterke hedendaagse muziek is gecomponeerd door Giovanni Caminita en hij heeft op basis van beelden van de scenes per scene de muziek eronder gezet.

Ook licht en geluidtechniek is straks in handen van professionals waardoor je als publiek direct en met plezier de verhaalbubbel in stapt.

Na de castfoto is het tijd voor het traditionele taartmoment en ook hier is de saamhorigheid en hartelijke sfeer duidelijk voelbaar. Dit belooft alleen maar goeds en we krijgen de indruk dat dit project een pareltje wordt en iets unieks is en je dit als theaterliefhebber niet mag missen.

De voorstellingen worden gespeeld in Theater ‘t Onderdak in Sassenheim van donderdag 11 mei t/m maandag 29 mei. Je kunt je tickets direct online kopen via www.degravinvanholland.nl

Foto’s en verslag: Mariska Steenbergen