Na ruim een jaar zonder theater kunnen we allemaal wel wat groot vermaak gebruiken en daar is theatermaakster Geke Hoogstins het mee eens. Daarom schreef zij het spannende en magische Theaterspektakel NOORD.

NOORD is een verhaal in en over het prachtige Noorden en duikt op een avontuurlijke manier in actuele thema’s als klimaatverandering, de stijgende zeespiegel en wat het met de aarde doet als je er allemaal stoffen uithaalt. De regelmatige aardbevingen in de noordelijke provincie staan dan ook niet voor niets aan het begin van deze grootse voorstelling. Met haar voorstelling wil Hoogstins echter ook de kracht van samenwerking laten zien en voer geven voor debat over de klimaatkwestie.

Bij een theaterspektakel hoort een unieke locatie. In het geval van NOORD worden de Eurohallen Zuidbroek speciaal omgetoverd tot Theaterhal Zuidbroek. De ruim opgezette locatie is niet alleen perfect in verband met de mogelijke coronamaatregelen, maar vormt ook een indrukwekkend decor. Met levensechte projecties, muziek, dans en special effects verdwijn je al snel onder de Groningse bodem en wordt je meegetrokken door de zee die het land binnenstroomt.

Het ontwerp voor een indrukwekkend filmdecor is gerealiseerd en inmiddels ook te zien in een prachtige animatie op de website. Op het filmdecor van 7 meter hoog en 80 meter rondom het publiek wordt het verhaal uitvergroot en gevisualiseerd. Prachtige rollen worden gespeeld, gedanst en gezongen door bekende noordelijke artiesten.

 

De organisatie heeft het net als velen in de culturele sector zeker niet gemakkelijk gehad. Hoogstins: “Zonder structurele subsidie is het een hele klus om zo’n ambitieus project te realiseren. Helemaal nu we door de coronapandemie het nog tot twee keer moesten uitstellen.

Daarbij is het een eigenzinnige productie met een speciaal hiervoor geschreven verhaal. We zijn kunstenaars en dan is datgene wat er gecreëerd wordt ook belangrijk om op die wijze te realiseren. Zonder concessies, wat betekent dat subsidie verwerven niet altijd gemakkelijk is. Toch hebben we met enorm veel energie doorgezet en de mouwen opgestroopt en nu gaat eindelijk de productie op 3 september in première.

Theaterproducente Hoogstins staat haar mannetje en wist in het verleden ook drie grote noordelijke producties neer te zetten. Met NOORD heeft ze nu de gerenommeerde scenarioschrijver Dick van den Heuvel aan zich weten te binden. Het verhaal, de karakters van de hoofdpersonen en dramaturgische lijnen zijn door van den Heuvel samen met Hoogstins uitgebreid besproken en uitgewerkt. Het concept voor het verhaal, decor, enscenering en de eindregie zijn in handen van Hoogstins. Samen met een team van artistieke en kunstzinnige professionals staat de productie als een huis.

Het resultaat is een spannend en magisch verhaal over de actualiteit van Groningen maar ook over de bureaucratie en het zoeken naar “thuis”. Het verlies van je huis, verlies van je vertrouwde gezin, je thuisland, jezelf of zelfs het verlies van het contact met de aarde wordt in deze voorstelling op een indringende manier verweven en verbeeld. We dagen iedereen hiermee uit tot debat en kritische zelfreflectie. Daarnaast is de voorstelling een beleving die iedereen die er geweest is niet snel zal vergeten.

Met deze grote productie midden in de provincie Groningen willen we laten zien waar de noordelijke kracht voor staat, maar ook landelijk publiek trekken om te laten zien hoeveel het noorden te bieden heeft. De ticketverkoop loopt en de eerste avonden zijn al uitverkocht!

De hoofdrollen worden vertolkt door de jonge talentvolle Esmee de Boer, Albert Secuur (onder andere Noord Nederlands Toneel en Hollands Hoop), Miranda Bolhuis, Nick Kamerling en Renée Wiersema. Vijf professionele dansers geven op originele wijze ‘beweging’ aan de scènes. Componist Henk Ruiter, die in zijn muzikale verleden en heden samenwerkte met onder meer Liesbeth List, Lenette van Dongen, Paul de Leeuw en Simone Kleinsma, schrijft de muziek.

NOORD wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank, Provincie Groningen, Gemeente Midden Groningen, VSB Fonds, Kickstart Cultuurfonds en vele anderen.

NOORD is geschikt voor iedereen vanaf 10 jaar. Kijk op www.noordtheater.nl voor meer informatie.

Fotograaf: Joey Hereman