Nijntje, nijntje, lief klein konijntje… wie kent deze wereldberoemde creatie van Dick Bruna nu niet? Nijntje staat weer in het theater en beleefde gistermiddag haar première in de Stadsschouwburg in Utrecht. Uiteraard is gekozen voor Utrecht, waar Dick Bruna is geboren en getogen, waar het nijntje-museum staat, er een nijntje-pleintje is en zelfs sommige verkeerslichten nijntje-oren bevatten!
Een stukje geschiedenis
In 1955 wordt nijntje ‘geboren’ tijdens een vakantie van Dick Bruna en zijn gezin in Egmond aan Zee. Elke avond voor het slapengaan verzint Bruna een verhaaltje over een wit konijntje dat in de tuin van het vakantiehuisje rondloopt voor zijn oudste zoontje Sierk. Dat konijntje wordt de inspiratie voor nijntje. Als Bruna wat zit te tekenen verschijnt nijntje op papier. Omdat hij het leuker vindt om een jurkje te tekenen dan een broekje, maakt hij van nijntje een meisje. Ze kijkt met haar zwarte oogjes de lezer eigenwijs aan, heeft twee strakke, puntige oren en lekkere bolle wangen.
In het oeuvre van Bruna worden consequent geen hoofdletters gebruikt, ook waar dat volgens de gangbare spellingsregels wel zou moeten. Namen in de nijntje-verhalen, inclusief de naam “nijntje” zelf, worden dus ook standaard met kleine letter geschreven.
Belevenis
Nijntje in het theater is een belevenis voor jong en oud, en vaak voor peuters hun allereerste ervaring met het toneel. Voor de kinderen een unieke belevenis, waarin zij mee kunnen zingen en dansen met de huppelende konijntjes op het podium. Voor de ouders zijn voornamelijk alle genietende kindersnoetjes om zich heen een lust voor het oog. Fantastisch om te zien hoe de kinderen in de voorstelling opgaan, kunnen genieten van de grappige opmerkingen en ook op de toneel-nijntje reageren in de vorm van ‘welterusten nijntje’ als ze gaat slapen, of ‘gefeliciteerd nijntje’ als ze jarig is.
Tekstdichter Ivo de Wijs heeft zich wederom gestort in een nieuw verhaal over dit beroemdste konijn ter wereld en voelde wederom haarfijn aan waar kinderen mee vermaakt kunnen worden. Grappige dialogen, leuke dansjes, vrolijke liedjes en een uitstekende afwisseling hiertussen, waardoor het voor de peuters (leeftijd: 2+) nooit saai wordt en zij geboeid naar deze voorstelling blijven kijken.
Credits
Script en liedteksten: Ivo de Wijs
Muziek: Joop Stokkermans e.a.
Regie: Naomi van der Linden
Decor & kostuums: Arno Bremers
Illustraties: Dick Bruna © Mercis bv
Producent: Stichting SIP i.s.m. Senf Producties
Speellijst? Klik hier.
Verslag en foto’s: Monique Picocrie