Voor de vierde keer werd Scratch This Musical georganiseerd. Dit jaar werd Chess uitgevoerd in Theater De Nieuwe Regentes. Het theater is een voormalig zwembad met een recent volledig vernieuwde zaal. De indeling en referenties naar het voormalige doel van het gebouw zorgden voor één van de meest sfeervolle Scratch-locaties tot nu toe. Dirigent Robert Jan Kamer gaf weer leiding aan deze dag, dus de solisten, band en het koor konden vol vertrouwen met elkaar een duik in het diepe nemen.

Chess

Voor de musical ‘Chess’ sloeg Tim Rice in 1986 de handen ineen met ABBA-mannen Björn Ulvaeus en Benny Andersson. Het werd het eerste succes van een gouden team, dat later onder meer ‘Mamma Mia’ zou schrijven. Rice liet zich inspireren door het bloedstollende wereldkampioenschap schaken van 1972 tussen de Rus Boris Spasski en de Amerikaan Bobby Fischer. De schaaktweekamp vormt het decor voor een meeslepende musical over de onmogelijke liefde tussen de Russische schaker Anatoli en de Amerikaanse Florence. Zij is de geliefde van Anatoli’s tegenstander, de temperamentvolle Freddy. Anatoli overweegt zijn hart te volgen en over te lopen. KGB-agent Molokov probeert hem over te halen mee terug te gaan. Anatoli maakt echter een keuze die voor alle partijen dramatische gevolgen heeft. Klassiekers als “One Night In Bangkok” en “I Know Him So Well” komen uit deze rockopera die met haar repertoire in de top van de musicalclassics thuishoort.

 

De Amerikaan Freddy Trumper werd gezongen door Ruud van Overdijk. Ruud heeft deze rol al meermaals vertolkt in het buitenland en is daarnaast bekend van Op Zoek Naar Zorro, Rent en zijn Jezus-vertolkingen in Jesus Christ Superstar. Tegenover hem werd de Rus Anatoly vertolkt door Bastiaan Sparnaay, bekend van Soldaat van Oranje, JCS in Concert en Kiss of a Spiderwoman. De indrukwekkende solo’s van Florence Vassy werden gezongen door Lisanne Veeneman. Lisanne is vierdejaars student Fontys, maar was onlangs ook al te zien in Little Woman in concert. Tot slot was Jeroen C. Molenaar bereid gevonden om de rol van Arbiter op zich te nemen, een dynamische vertolking die het publiek begeleidde in het meeslepende verhaal. Jeroen heeft onder andere in Lazarus, Sweeney Todd en The Bridges Of Madison County gespeeld.

 

Scratch This Musical

Hoe werkt Scratch This Musical? Iedereen ontvangt de teksten en orkestbanden en repeteert thuis. Op de dag zelf komt iedereen bij elkaar om samen intensief te repeteren. Daarna is diezelfde avond dan het uur van de waarheid. De concertante versie waar iedereen in de maanden voorafgaand aan dit event hard aan gewerkt heeft.

Normaal gesproken zit er publiek op de tribunes, maar dat was gisteravond het domein van het koor. Op het toneel zaten de solisten, de band en genodigden. Het publiek kon absoluut genieten van vocale hoogstandjes van het koor, dat zich op had gegeven voor deze Scratch This Musical, en de solisten die een mooie en geslaagde concertante neerzette. Ook bij deze Scratch This Musical is men er weer in geslaagd een geslaagde concertante neer te zetten die absoluut smaakt naar meer. Welke musical de volgende versie zal worden, is nog niet bekend maar we houden je op de hoogte natuurlijk. 

Mee doen in Scratch This Musical?

Wil jij volgende keer mee doen aan Scratch This Musical? Dan is het verstandig de website in de gaten te houden. https://www.scratchthismusical.nl/ en wie weet sta je de volgende keer op het toneel mee te zingen met een groot koor, een keur van goede solisten en een orkest.

er zijn geen afbeeldingen gevonden