Op 14 november 2023 om 14:15 werd symbolisch het hoogste punt van de tweede hal van de ‘Midden-Nederland Hallen’ bereikt, waar de musical 40-45 vanaf september 2024 te zien zal zijn. Om dit heuglijke moment te vieren kwamen vertegenwoordigers van Studio 100, waaronder Anja van Mensel (CEO Studio 100) de burgemeester van Barneveld Jacco van der Tak én de pers bijeen.

We werden ontvangen met een drankje, waarbij buiten koffie en thee ook Belgisch en Nederlands bier werd geserveerd, met een bijbehorend stukje taart. Alle bezoekers kregen van de organisatoren een high-fashion outfit aan, bestaande uit bouwhelmen, welbekende fluorescerende gele vestjes en de statement-kaplaarzen. Want, safety first! Zeker nodig, gezien van het gebouw, inclusief hoogste punt, enkel het geraamte al te zien is.

 

De speech werd geopend door Timo Kruft, de eigenaar van de Midden-Nederland Hallen. Hij stond voor het eerst 8,5 jaar geleden op de bouwgrond waar we vandaag ook stonden, om de bouw van de eerste Midden-Nederland Hal te starten. Dat bouw van de tweede hal zat toen al in de bouwplannen, maar werd vertraagd door onder andere corona. Na corona nam studio 100 opnieuw contact op met Timo, waarna de plannen voor de bouw werden hervat. De meeste zaken, zoals grond en plannen, waren al rond. Wel moesten er wat aanpassingen gedaan worden, omdat studio 100 het gebouw nóg groter wilden hebben. Daar is nog het een en ander aan geregel door ontstaan. De pijnpuntjes van toen zijn nu inmiddels achter de rug.

Buiten de bouw van deze tweede hal hebben de Midden-Nederland Hallen een aankoop gedaan van leegstaande kassen uit de Floriade van Almere. Deze kassen krijgen in Barneveld een nieuw leven, door als ontvangsthal van het theater te gaan dienen. De hallen zullen niet enkel dienen als theater, maar als evenementen-locatie, die met zijn 25000 m² niet onderdoet aan de jaarbeurs en de RAI.

Ook de burgemeester kwam aan het woord. Hij benadrukte de duurzaamheid waarmee de hallen gebouwd zijn, met 1700 zonnepanelen, met de focus op het gebruik van lokale producten bij zowel de bouw als de catering die in de hallen gebruikt gaat worden en de lokale ondernemers die bij de bouw betrokken zijn.

Wat het gebouw speciaal maakt, is vooral zijn formaat, van maar liefst 85 meter lang, 75 meter breed en 21 meter hoog. Het is bijzonder, om zeker met deze hoogte, geen pilaren in het gebouw zelf nodig te hebben, wat een vrije overspanning wordt genoemd. Dit zorgt er als publiek voor dat er geen palen in je zicht geplaatst zijn.

Van deze ruimte wordt met de musical 40-45 goed gebruikt gemaakt. Anja van Mensel geeft een tipje van de sluier over de gebeurtenissen in de musical 40-45: “Er kunnen een kleine 2000 mensen in de zaal, die uiteraard op tribunes plaatsnemen. Er zijn 8 verschillende tribunes, die los van elkaar gaan bewegen. Deze tribunes kunnen vooruit en achteruit rijden. Ook zijn er 8 led-torens van 7 meter hoog en 2 meter breed, die eveneens los van elkaar zullen gaan bewegen. De musical 40-45 wordt door de 100 acteurs en actrices die in de musical spelen, in combinatie met de bewegende tribunes en led-torens een choreografie die als het ware om elkaar heen danst. Hiermee word je als publiek in het verhaal gezogen en wordt de hele musical een totaalbeleving. Je kan het stuk zelfs anders beleven vanuit de ene tribune als vanuit de andere tribune, al zorgt dit niet voor het verliezen van het verhaal dat wordt verteld, het zou meer zorgen voor een aanvulling. Tijdens de repetities is dit nu nog lastig, omdat de tribunes en led-torens er nog niet zijn. De spelers spelen nu in een ‘black box’, als het ware ‘blind’ en in het donker, waarbij soms met licht aangegeven wordt waar bijvoorbeeld het podium op en af gegaan kan worden. Het heeft weleens gezorgd voor een stop in de repetities.”

Al met al een hele voorbereiding om dit alles voor elkaar te krijgen. Het belooft een spektakel te worden.

Omdat de musical nu in Puurs (België) speelt en naar Nederland wordt gehaald, is het stuk flink veranderd. In de Belgische versie van de musical speelt het zich af in België, in de Nederlandse versie speelt het zich af in Rotterdam. In eerste instantie zouden hiervoor een paar dingen aangepast worden, maar studio 100 wil graag trouw blijven aan hoe een andere plek de Tweede Wereldoorlog heeft beleefd. Anja: “Ik dacht oorspronkelijk dat we enkel de spelers konden veranderen en de plaatsnaam anders konden noemen, maar al snel beseften wij ons dat Nederland de oorlog anders heeft beleefd. We zijn echt in de Nederlandse geschiedenis gedoken. De oorlog is in Nederland anders begonnen en dat heeft impact op het verhaal dat wordt verteld. Dat begint ergens met een klein verschil, maar dat verschil neem je mee zolang het stuk vordert. De essentie blijft hetzelfde, daar zijn we trouw aan gebleven. De ingrediënten zijn hetzelfde. Maar het is nu wel echt een verhaal dat zich hier afspeelt.”

Dat studio 100 het stuk heeft herschreven naar de Nederlandse geschiedenis, geeft een extra dimensie aan de musical.

Het hoogste punt werd symbolisch bereikt door het drukken van Anja van Mensel op de knop, waarmee de burgemeester en de eigenaar de lucht in gingen met een hoogwerker om de vlag op te hangen. Met confetti werd het bijzondere moment bekrachtigd.

We zijn erg benieuwd naar de komst van 40-45 de musical naar Nederland, vanaf september 2024 te zien in het theater van de Midden-Nederland Hallen in Barneveld. Tickets zijn te krijgen via https://40-45.nl/

Verslag: Eline van den Vonder
Foto’s: Rob de Haan