Vanaf 1 juli, de eerste dag dat de Nederlandse theaters weer open gaan voor 100 mensen, is in het Amsterdamse DeLaMar Theater de nieuwe gloedmusical Palermo te zien. Bezoekers van Palermo kunnen genieten van een intiem en meeslepend liefdesverhaal, maar zijn daarnaast ook van invloed op de ontwikkeling van deze musical. Na afloop van elke uitvoering gaan de makers (Peter de Baan e.a.) en spelers (Melody Klaver en Fabian Jansen) in gesprek met het publiek, en verwerken ze de reacties in de vervolmaking van de voorstelling.

Het was schrijver/regisseur Peter de Baan (bekend van improvisatieprogramma De vloer op, winnaar twee Gouden Kalveren en een Musical Award) die besloot Palermo als zogenaamde werkvoorstelling op te voeren. “In Amerika en Engeland zijn werkvoorstellingen, ofwel workshops, een bekend begrip,” aldus De Baan. “Grote producties als Hamilton, Wicked en Dear Evan Hansen zijn op deze manier begonnen. In Nederland worden de try-outs eigenlijk altijd direct gevolgd door de tournee en verandert men gaandeweg niet al te veel meer aan de voorstelling. Wij willen de reacties van het publiek juist zwaar mee laten wegen en op basis hiervan aanpassingen blijven doorvoeren. Dan pas volgt de tournee en een langere speelperiode in Amsterdam. Deze vorm van voorstellingen spelen is dan ook ideaal voor echte musicalliefhebbers, die op deze manier daadwerkelijk betrokken worden bij de totstandkoming van een nieuwe Nederlandse musical.”

Palermo is een intieme en meeslepende musical, die een ode brengt aan de liefde. We zien twee verliefde en tomeloos gelukkige mensen, gespeeld door Gouden Kalf-winnares Melody Klaver en Fabian Jansen (Hij gelooft in mij). Maar dan slaat het noodlot toe. Is hun liefde hiertegen bestand? De voorstelling wordt volledig volgens de huidige veiligheidsmaatregelen verzorgd, wat ook betekent dat Klaver en Jansen 1,5 meter afstand op het podium moeten houden. Peter de Baan: “Dat is zeker een uitdaging voor een musical vol intieme scènes. We gaan hier echter op een creatieve manier mee om, je hoeft zeker niet dicht bij elkaar te zijn om intimiteit te creëren!”

Naast indrukwekkende scènes is er in de voorstelling ook volop ruimte voor muziek; zo worden de acteurs bijgestaan door een vijfkoppige band. De muziek is gecomponeerd door Martijn Spierenburg (Within Temptation) en de liedteksten zijn van Frans van Deursen, die ook een paar kleine rolletjes in de musical vertolkt.

Palermo is tot stand gekomen dankzij subsidie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, productionele ondersteuning van DeLaMar Theater en eigen financiële inbreng van Peter de Baan. De voorstelling is van 1 t/m 5 juli te zien in DeLaMar Theater als onderdeel van het programma Klein publiek, groot gebaar. Kaarten zijn verkrijgbaar via https://delamar.nl/voorstellingen/palermo/

Foto Annelies Scheepens