Snoof jij dit weekend ook de kerstsfeer op in de buurt rond de Antwerpse kathedraal? Dan is de kans groot dat je plots op één van de Von Trapp-kinderen uit ‘The Sound of Music’ botste.  Of misschien lokte de heldere stem van Charlotte Campion je wel weg uit je favoriete Italiaans restaurant? Bevond je je plots temidden van een groep engelachtige danseressen? Of deden heldere kinderstemmen onverwacht je hart opspringen? 

Dat kan allemaal gebeuren tijdens ‘Winter in Antwerpen’.

Productiehuis Deep Bridge en Stad Antwerpen sloegen de handen in elkaar om, volledig coronaproof, deze kleine maar o zo sfeervolle muzikale momentjes te creëren in het kader van Winter in Antwerpen.  Bij Deep Bridge zijn ze blij dat ze tóch nog met iets naar buiten kunnen treden : door de verstrengde coronamaatregelen in ons land moesten zij noodgedwongen alle repetities en voorstellingen van ‘The Sound of Music’ opschorten. ‘Wat een zonde!’ is hier een understatement.  Dit ‘Winter in Antwerpen’-project geeft het productiehuis de mogelijkheid om in deze, voor de cultuursector stille en donkere periode, toch nog van zich te laten horen.

Koor en dansers voor de muzikale pareltjes werden geplukt uit The Musical Academy, de opleiding die Deep Bridge biedt aan kinderen en jongeren die een leven op de planken ambiëren.  Ze worden er wekelijks enkele uren getraind en gecoacht op gebied van zang, dans en spel.  Ook integratie van die 3 disciplines komt aan bod in hun opleiding.  De opkomende talenten krijgen geregeld de kans om podiumervaring op te doen, zoals in dit project.  Dat ze allemaal erg talentvol zijn valt niet te ontkennen : vraag dat maar aan de gehaaste pizzabezorger die zondagavond prompt bleef staan en in opperste verbazing, volledig opgeslorpt door het magische moment, bleef kijken naar de prachtige performance die zich voor zijn ogen ontvouwde.  Die pizza’s zouden koud geleverd worden, zoveel is zeker.

Planning en coördinatie lag in de handen van Grietkin Deroo.  Met enkele edities van ‘The Christmas Show’ op haar palmares, blijkt dit echt wel haar cup of tea.  Als choreografe tekende Thalisa Mintiens present – hoog niveau gegarandeerd dus! Voor de vocal coaching gaan de credits naar Isabelle Heremans, die ook tijdens de wekelijkse opleidingsmomenten van The Musical Academy als zangcoach werkzaam is.  

Niet alleen de talentvolle jongeren schitterden, ook enkele musicalsterren waren op het appèl : zo konden de voorbijgangers genieten van de warme stem van Pieter-Jan De Paepe (o.a. bekend van Thuis maar ook van de recent door Deep Bridge opgevoerde rockmusical Rent), de heldere tonen die Charlotte Campion (Sound of Music 2014, Assepoester, Bonnie & Clyde, …) ten berde bracht en van Steven Savelkoels (‘Rent’), die voor de gelegenheid even in de rol van Kapitein Von Trapp kroop.  De jonge, talentvolle Lyssa Tejero (‘Rent’) maakte indruk met het bekende ‘Hallelujah’.   De oplettende toeschouwer kon – hoe origineel! – de backing vocals zien zingen, hangend uit het raam van een hotel op de Handschoenmarkt!

Dat de omstaanders van dit totaalplaatje genoten, was meer dan duidelijk : velen waren zichtbaar ontroerd door zo’n onverwacht moment van pure schoonheid. Op haast magische wijze toverden de acts een sfeer van verbondenheid en gedeelde bewondering tussen alle aanwezigen. Wat kan een mens zich in deze donkere tijden nog meer wensen?

Of er nog meer verrassingsacts volgen … nu ja, dat blijft een verrassing.  Maar dat het in de buurt van de kathedraal nog heel sfeervol en gezellig zal zijn de komende weekends, staat als een paal boven water!

Verslag : Ingrid Somers
Foto’s : Frank Lambrechts