Op 9 februari 2024 brengt Unidos musicalvereniging een niet-zo-alledaags verhaal naar de stadsschouwburg in Velsen. Musicalvereniging Unidos staat bekend om de professionaliteit in de zang. Dit werd vanaf het begin van het stuk weer waargemaakt. Het openingsnummer ‘Aan het werk’ werd met veel power gebracht. Alle solostukken klonken loepzuiver en het ensemble bracht hele verrassende muzikale harmonieën, op de prachtige meeslepende countrysongs van Dolly Parton.

Het begint als elke andere dag. De sleur van het klaarmaken om naar werk te gaan. Make-upje voor de spiegel, stropdas om. Op naar kantoor. Toch liep de rest van de dag niet zoals verwacht Met een nieuwe medewerkster Judy (Lisanne Wensink-Kops) komt er reuring in de zaak. Ze heeft geen ervaring, maar wordt op sleeptouw genomen door Violet (Marloes Verwoord) om alle kneepjes van het secretaressevak te leren. Al snel komt Judy erachter dat de directeur van het bedrijf, meneer Franklin Hart (Patrick Koelman) op zijn zachtst gezegd niet aardig is. Seksistisch, egocentrisch en leugenachtig, hij laat zich niet van zijn beste kant zien. Zo probeert de getrouwde man zijn assistente Doralee (Annika van der Hoff – van Tongeren) in te palmen, sjoemelt met de financiële administratie en onderwaardeert zijn medewerkers. En dat alles, omdat zij maar “meisjes zijn”. En hij een man. En het dus kan.

Als de drie dames na een verschrikkelijke werkdag even “tot rust komen” om de waan van die dag van zich af te laten glijden, dromen zij van een bestaan zonder de afschuwelijke baas. Én dat is het begin van een verwarrend ongeluk, dat leidt tot de uiteindelijke coupe bij het bedrijf. Met kidnappen, vergiftigen, intriges en geheimhouding weten de dames het bedrijf te redden van de mannelijke overmacht.

Dat de hoofdrollen topacteurs en actrices waren, staat buiten kijf. Maar ook de bijrollen, zoals de overspelige ex- van Judy ‘Dick’ (Yerdin Adelaar), de steunende lieve man van Doralee ‘Dwayne’ (Baris Kirik) en de zoon van Violet ‘Josh’ (Floris sliggers) voegden echt waarde toe in het stuk. Ze brachten echt de karakters van de rollen naar boven. De verliefde Joe (Stijn de Boer) bracht veel humor in het stuk en zorgde voor empathie van het publiek. Ook de afkickende alcoholiste Margaret (Nikki Akerboom) had een onberispelijke timing. De grote verrassing kwam echter bij de solo van de overijverige memo-schrijfster Roz (Nadesh Hendriks) die van een stiekeme crush op haar baas overging op een zwoele, seks-driven powerbalad ‘hart aan hart’. Met goed spel en veel humor bracht dit nummer een mix van schaterlach, empathie en een mega-applaus van de crowd.

Waar het stuk nog meer verrassend uit de hoek kwam was in het ensemble. Elke dans was goed gechoreografeerd en paste precies bij wat zich verder op het toneel afspeelde (met dank aan Sann Tuijl). Met het hoogtepunt tijdens de trip van de drie dames, waar een black-noir setting, een countrydans en een flower power nummer elkaar in rap tempo opvolgde, wel zo dat het niet te veel was, maar precies goed. Op het einde waren de ‘freeze-momenten’ een serie aan welkome kunstbeelden, die het helemaal afmaakte.

Over de kostuums en het decor was ook goed nagedacht. Bureaus en stoelen op de secretaresseafdeling, een loungebank en een boekenkast met dossiers in het kantoor van de baas en een niet te missen koffiecorner waar de dagelijkse koffiegesprekjes plaatsvinden. Simpel, maar effectief. Precies wat je verwacht en echt de kers op de taart bij elke scène. Het hoogtepunt daarin was tijdens de dans van Judy, waarin paraplu’s met bloemen en vlinders, prachtige jurken en zelfs herten het podium betraden. Chapeau!

Dat de kleinere rollen en het ensemble onmisbaar waren tijdens deze voorstelling, werd keer op keer bevestigd. De mannen tilden het nummer van ‘ze hoort erbij’ naar een hoger niveau door de enthousiaste dans. Deze scène zette de vrouw op een voetstuk. Eigenlijk zet de hele musical dat. De man-vrouw verhouding staat het hele stuk op gespannen voet, maar uiteindelijk is helder dat de vrouw ook écht aan de top kan en mag staan, met de ondersteunende man aan haar zijde. Met een spetterend eind met, jawel, rond de 40 acteurs en actrices op het podium, is de show afgesloten met een knaller.

Leuke musical, goede groep. We kunnen nu al niet wachten om het volgende stuk van Unidos te zien, onder leiding van Martijn Egelmeer.

Meer informatie vind je hier.

Foto’s: Mariska Steenbergen
Verslag: Eline van den Vonder