“Normaal heb je wat rust tussendoor maar met 2 weken terug de laatste Titanic en afgelopen zondag de laatste Rocky Horror, pakken we gewoon door”, aldus producent Hans Cornelissen. “En gelukkig loopt deze beter af dan Titanic, het is een echte feelgood”. Vandaag komt de cast van The Prom voor het eerst bij elkaar en we mogen het taartmoment mee beleven.

The Prom, ging in 2016 in Atlanta in première, en in 2018 op Broadway. Een jaar later werd het verhaal verfilmd maar door castwissels en corona uitstel werd de film pas in december 2020 voor het eerst getoond in een aantal bioscopen en later die maand was de release op Netflix.
“En nu Broadway in je eigen achtertuin want we komen overal”, volgens Hans. En zijn in de film Meryl Streep, Nicole Kidman en James Corden de grote namen, voor deze Nederlandse productie is er zeker ook een sterrencast. “We zijn zo trots dat Pia Douwes, een internationale musicalster, in onze productie staat”, spreekt Hans uit. Pia gaat de rol van Dee Dee Allen spelen, een actrice met ietwat vergane glorie die de rest van de groep gaat aanzetten om een imago boost te creëren. Samen met Barry Glickman (Dennis Willekens) gaat ze op pad om een ‘goed daad’ te doen. “Het begint vooral over de top flamboyant en narcistisch” aldus Dennis. “Dat maakt het komisch maar later komt er een keerpunt en blijkt het verhaal van Barry eigenlijk hetzelfde verhaal als dat van Emma.” Emma, gespeeld door Juliette van Tongeren, heeft zo haar eigen uitdaging om het eindbal (the prom) van haar school ondanks het verbod, omdat zij met een meisje als promdate wilde gaan, tóch door te laten gaan. Ze wil graag met Alyssa (gespeeld door Soraya Gerrits) naar haar prom en daarmee alle pesters, inclusief veroordelende ouders het hoofd bieden. En ze krijgt dus onverwachtse hulp vanuit Dee Dee en Barry die op de weg naar Emma vergezeld worden door nog twee acteurs Angie en Trent.

 

Joke de Kruijff treedt in de voetsporen van Nicole Kidman in de rol van Angie Dickenson. “De referentie naar Chicago vind ik natuurlijk erg leuk” vertelt ze ons. Ook de castsamenstelling met zoveel ‘jong talent’ en (volgens eigen zeggen) de toch iets oudere garde vindt ze geweldig. “Nicole Kidman is uiteraard onnavolgbaar maar ik ga er een eigen vorm aan geven, je stopt er toch ook altijd iets van jezelf in”. Datzelfde geldt voor Dennis: “Ik heb de film wel lang geleden een keer bekeken maar ga altijd ‘leeg’ het repetitieproces in. Als ik teveel op bestaande invulling ga letten zet ik mijzelf misschien vast en dat wil ik niet. Hangt ook af van wat de regisseur (resp. Paul van Eewijk) wil natuurlijk.” Last van de korte break tussen Titanic en nu heeft hij niet. “Oh nee Titanic is alweer uit mijn systeem hoor, we zijn helemaal klaar voor dit nieuwe avontuur. Vandaag een eerste scriptlezing en al wat muziek en dan voorbereiden op de Uitmarkt en de première in september”.

Het is voor velen een weerzien na Titanic, maar ook van andere producties (Hans noemde Kinky Boots en Evita) zijn er bekende gezichten in de cast. Een gezellige club, met een stevig in het zadel zittend creatieve team. De vertaling is in handen van Musicalaward winnende Julian van Tongeren, en Chiara Re is ook een gevestigde naam als choreograaf. We zagen Bobby Renooij (pruiken en visagie) tussen de castleden door alvast wat staaltjes passen voor het betere pruikenwerk straks en Billy Maluw als muzikaal leider stond ook al helemaal in de startblokken.
Onze nieuwsgierigheid is duidelijk gewekt, eind augustus een voorproefje op de Uitmarkt en op 26 september de première in het Nieuwe Luxor theater.
Kijk voor jouw kans op ‘Broadway in je achtertuin’ op www.degraafencornelissen.nl

Mariska Steenbergen