Op zondag 22 augustus 2021 vindt in het openlucht Zuiderparktheater in Den Haag de tweede editie van het Musical Summer Concert plaats. De cast bestaat uit talenten die de afgelopen jaren hun sporen in verschillende musicals al ruimschoots hebben verdiend. We spraken met April Darby, Esmeé Dekker en David van den Tempel. Online, want de meesten waren al vol in Summer-modus op vakantie of thuis aan het bijkomen van een toch al turbulente weder opstart van de theaterwereld.

De eerste vraag is dan ook hoe was de 1e keer weer op dat podium?
April zegt hierop dat het echt weer kippenvelmomenten waren. Het besef dat het weer kan en mag deed haar ook beseffen dat dit is wat ze doet, waar ze voor leeft.
Voor Esmée geldt dat ze nog op een première wolk zit. Vorige week ging de Rocky Horror Show (waar zij de rol van Janet in vertolkt) in première om vervolgens een week in het ITA te spelen. “Na zo’n bizar jaar was het een erg spannende periode om hier naar toe te werken. Als we de première maar mochten spelen, dat was het doel. En dat hebben we gehaald en hoe! Na afloop waande ik mij letterlijk terug in de tijd met al die fotografen, mooie jurk, rode loper en mensen om mij heen’.
Voor David (die nu nog lekker op vakantie was) is het vooral nog werken bij zijn ‘grote mensen-baan’ in het ziekenhuis geweest. Nu rust hij lekker uit met zijn gezin en is zich al aan het voorbereiden om wat er allemaal komen gaat. 

Het Musical Summer Concert staat garant voor anderhalf uur genieten van de mooiste musicalhits. Hits uit de carrières van de artiesten zullen in het concert niet ontbreken. Esmée vertelt ons dat het natuurlijk bekende musicalhits zullen zijn, maar ook minder bekende en dat dit de gelegenheid is om zelf lievelingsnummers te zingen die je in een productie niet gauw zal kunnen zingen. Zo gaat zij ‘Breathe’ uit In The Heights zingen, prachtig nummer. Zij vertelt hierbij dat ze op de Frank Sanders Academie al veel van die muziek zong en nu met de film het weer helemaal actueel is. Ook David geeft aan dat er voor ieder wat wils voorbij gaat komen. Hij gaat zich wagen aan de Radio Head song ‘Creep’ maar dan wel in de versie zoals Rob Houchen hem zingt. Zowel Milan als hij hadden allebei een duet uit de Book of Mormon op hun wensenlijstje, dus daar kunnen we ons ook alvast op verheugen.  April geeft aan dat ze er enorm veel zin in heeft. Milan en zij ‘go way back’ maar hebben nog nooit samen in een productie gestaan en dit geldt voor meerdere namen. ‘Het is wel mijn generatie aan musicalcollega’s maar toch hebben we niet vaak samengewerkt. Ik kijk er enorm naar uit om nummers te mogen zingen die je normaal niet kan/mag zingen, hoewel ik natuurlijk ook niet om The Bodyguard heen kan, die zal er absoluut zijn.’ Ook de locatie (April komt zelf uit Den Haag) vindt ze een bijzondere. ‘Zo in de open lucht in het Zuiderpark, tja die kans krijg je niet elke dag. Hopen dat het weer ook meewerkt. De intieme setting maakt dat er alle kans is om als publiek ook de artiest iets meer te leren kennen.’ ‘Fantastisch dat dit toch weer kan’, aldus David. ‘Nathan Markuszower (producent) zet zijn hele hebben en houwen hiervoor in en je gunt die jongen ook een mooie uitkomst van al zijn werk’, aldus David.

Voorheen bij een normaal theaterseizoen was eind augustus de zomerstop bijna ten einde. Nu is er van een zomerstop geen sprake. Hoe besteden de artiesten doorgaans deze zomer?
April is vooral bezig met voorbereidingen. Samen met Alessandro (die ook in The Bodyguard gaat spelen) is ze druk bezig om weer ‘in shape’ te komen, zowel fysiek als stemtechnisch. ‘Het is een combi van de voorstelling in Nederland en die van de West End, dus toch weer een nieuwe opzet. De Zuiderkroon wordt nu geheel verbouwd voor de voorstelling, Led-schermen worden opgebouwd, alles erop en eraan. Het is nu een volledig avondje uit, want vooraf aan de voorstelling krijgt men een diner, dan in de pauze het toetje en na de 2e acte is er nog een afterparty’. Het zal April haar debuut worden in België (Antwerpen) en ze kan niet wachten. Over twee weken beginnen de repetities dus ‘het lijkt alweer een fulltime baan’ lacht ze enthousiast.

Voor Esmée is er toch een gevoel van zomerstop. ‘We hebben gespeeld in ITA en gaan in september weer verder dus dat voelt echt wel als een zomerstop, maar met deze gekke zomer, zeker gezien het weer, ga ik toch misschien nog een paar dagen de zon opzoeken” Na de zomer dus weer verder met een tour van Rocky Horror. Esmée kijkt er enorm naar uit. ‘Je denkt toch in het begin, gaat Nederland dit wel leuk vinden, mee doen? Maar na de week in Amsterdam ben ik daar helemaal niet bang voor! De theaters haten ons al, al die confetti en hoedjes enzo op de vloer, hahahaha. Ik denk ook dat mensen na het jaar van niks doen en binnen zitten echt weer zin hebben om gek te doen, dat mag dan ook’.

 

“Ik krijg serieus een kwartier geleden de muziek en stemverdeling voor ons optreden op de Uitmarkt’, zegt David. Dat wordt dus al flink oefenen. Het is wel weer in komen geeft hij eerlijk toe. “Het instuderen is toch moeilijker dan voorheen. Ik probeer dan tijd te blokken om te studeren, maar je merkt dat het minder snel blijft hangen.” David heeft al eerder gedeeld dat hij tijdens de Covid-tijd in een ziekenhuis is gaan werken en dat doet hij nog steeds. “Na deze vakantie ga ik daar nog een maand terug en dan beginnen de repetities voor Titanic. Super zin in! David vertelt over de rol van Marconist die hij gaat spelen en hoe geweldig hij de castsamenstelling vindt. Titanic zal in november van dit jaar in première gaan.

We blijven even in de zomerse vibes en leggen de artiesten enkele dillema’s voor.
Kijk ons videoverslag en kom er achter wat Esmée haar favoriete cocktail is, welk boek David mee neemt op vakantie en wat April vindt van campings.
Met de antwoorden op de laatste vraag ‘welke drie nummers neem jij mee op je vakantieplaylist’ hebben wij een spotify-playlist samengesteld.

 

Het Musical Summer Concert wordt gehouden op zondag 22 augustus om 15.30 en om 19.00 uur in het Zuiderpark Theater Den Haag. Voor tickets & info:  www.zuiderparktheater.nl