Gisteren ging op landgoed Schuttersveld in Enschede de voorstelling ‘Vreemde Vogels’ in première. ‘Vreemde vogels’ is een familievoorstelling van Mark Haayema op basis van zijn prentenboek Johannes de parkiet. Dit boek verscheen naar aanleiding van ophef over een leegstaand pand in Nederland waar de plaatselijke autoriteiten vluchtelingen wilden vestigen. Hier was de buurt het echter niet mee eens en Haayema wond zich op over deze intolerante houding. Maar zijn moeder verdedigde de buurtbewoners, zij waren immers aan deze situatie gewend en dit zou nu plotseling veranderen. Dat is niet zo eenvoudig en de intolerantie kan je de mensen daarom misschien ook niet echt kwalijk nemen. Wie neemt er wel direct een vluchteling in huis? Deze vraag wordt in de voorstelling Vreemde Vogels indirect aan het publiek gesteld.

Door te spreken via een bonte stoet vogels blijft de voorstelling licht en speels terwijl deze meer serieuze achtergrond toch voldoende aanwezig blijft. Haayema zegt hierover: “Ik maak voorstellingen die volwassenen leuk vinden en kinderen begrijpen.”

Dit is goed gelukt in deze voorstelling in de regie van Joep Onderdelinden, de zeer bekende postbode Siemen uit Zaai. Johannes de Parkiet, gespeeld door Emiel de Jong, neemt het publiek mee in zijn geschiedenis en hoe hij moet wennen aan de grote volière waar hij opeens in geplaatst wordt na jarenlang in een kleine kooi geleefd te hebben. Een kooitje waar hij zeer tevreden mee was en waar hij genoot van de voorspelbaarheid en de vrijheid altijd een liedje te kunnen zingen. Grasparkieten zoals Johannes zijn nu eenmaal zangvogels en hij laat het publiek dan ook regelmatig genieten van een mooi lied.

Dit komt extra goed tot zijn recht door het unieke decor dat onderdeel is van deze voorstelling. Namelijk de natuur. Met een beetje geluk biedt een kleurige zonsondergang een extra bijzonder element aan in deze openlucht voorstelling. Mocht dit uitblijven maken de kleurrijke kostuums het helemaal goed. De nieuwe volière van Johannes biedt niet enkel ruimte voor een hele optocht aan nieuwe vogelbewoners, maar ook voor een heel mensenpubliek dat zo onderdeel wordt van de wereld van Johannes in zijn nieuwe huis. Of je nu met hij, zij of hen aangesproken wilt worden, iedereen hoort bij deze vreemde vogels.

De voorstelling speelt op verschillende mooie buitenlocaties in Nederland die omgetoverd zullen worden tot een groots poppentheater, met poppen en kostuums van Joris van Veldhoven. Wennen aan wat eerst vreemd leek staat centraal in deze voorstelling en het is mooi om te zien hoe goed verschillende disciplines hier samenkomen. Acteurs, zangers, poppenspelers en dansers komen hier samen als één familie en creëren met mooie kostuums en simpele attributen een levendige wereld vol vogels.

De voorstelling is voornamelijk in het Nederlands, maar de zebravinken uit Australië spreken regelmatig in een gebroken Engels. Er is duidelijk aandacht geweest voor het feit dat niet iedereen Engels zal spreken, zeker de kinderen niet en door het sterke spel is veel taal minder belangrijk. Het onderscheid in taal geeft een extra dimensie aan de voorstelling voor de volwassen, maar door meer vast te houden aan de Nederlandse taal zou het nog wat toegankelijker gebleven zijn zonder echt afbreuk te doen aan de boodschap van ‘Vreemde Vogels’: anderen lijken vaak vreemd, maar eigenlijk zijn we dat zelf ook. Het is maar net vanuit welk perspectief je kijkt. En zo blijft de vraag: zou jij een vluchteling verwelkomen in jouw volière?

Vreemde vogels speelt in: Enschede, Zwolle, Steenwijk en Harderwijk.Speellijst + tickets: https://www.wilminktheater.nl/nl/pQ1EbcP/theaterspektakel-vreemde-vogels

Corona regels:

  • Buitenlocatie
  • Vaste plekken
  • Geen mondkapje
  • Niet testen van te voren
  • WEL 1,5 meter afstand.
  • Maximaal 200 bezoekers

Lisa Jansen